"De transportkosten gaan omlaag, wat een stimulans is voor de export"

"De prijs van peren is sinds vorig jaar verdubbeld"

De Chinese perenoogst is al over de helft. Dit jaar stonden de perentelers niet te popelen om peren te telen, zodat de opbrengst van veel perenrassen daalde, wat de prijs opdreef. Bovendien dalen de verladingskosten geleidelijk, wat de vraag in het buitenland stimuleert.

Li Xixi, woordvoerder van Hebei Xionghan Agricultural Produce, sprak onlangs over de huidige omstandigheden in de perenteeltgebieden in Hebei.

Li Xixi sprak eerst over de oogstomstandigheden. "Perentelers hebben dit jaar een deel van de perenbomen opgegeven en zelfs gekapt, waardoor de opbrengst van peren uit Hebei dit seizoen met 10%-15% is gedaald. Verschillende grote exportbedrijven hadden dit jaar moeite om peren te kopen omdat de telers aarzelden om te verkopen terwijl de prijs nog relatief laag was.

"Telers hebben perenbomen omgehakt omdat de aankoopprijs vorig jaar laag was, waardoor ze het vertrouwen in de perenteelt verloren. Bovendien vereist het oogsten en verkopen, of het kappen van bomen, allemaal arbeid en er was een tekort aan arbeidskrachten. Sommige telers lieten hun perenbomen gewoon staan," zei Li Xixi. "In april en mei van 2022 begon de perenprijs te stijgen. Een paar telers begonnen toen hun verlaten boomgaarden weer te bewerken en anderen stopten met het kappen van hun bomen."

"De oogsten van enkele grote perenrassen, zoals de Imperial Crown peer, New Pear No. 7 en Fengshui-peer, zijn al voorbij. De late oogst van Autumn Moon-peren is momenteel aan de gang en de oogst van Ya-peren is al voor de helft klaar. Verwacht wordt dat de oogst van Ya-peren tussen 20 en 25 september voltooid zal zijn.

"Dit jaar is het areaal van Ya-peren aanzienlijk gedaald. De aankoopprijs en de retailprijs van deze peren is doorgaans lager dan die van Imperial Crown-peren. Daarom hebben een aantal telers hun Ya-peren vervangen door andere perenrassen, zoals de Imperial Crown-peer. Het aantal verlaten of gekapte Ya-perenbomen was veel groter dan het aantal Imperial Crown-perenbomen," aldus Li Xixi.

"Bovendien was de marktvraag tijdens het oogstseizoen vrij groot, zodat er tegelijkertijd geoogst en verkocht werd en er minder peren in de opslagplaatsen terechtkwamen dan de vorige jaren. De prijs was dit seizoen hoog en vertoont geen tekenen van daling. Ongeacht het ras, Imperial Crown-peren of Ya-peren, zijn de prijzen met 40 à 70% gestegen in vergelijking met vorig seizoen."

De omstandigheden op de perenmarkt verbeteren. "Er zijn drie redenen voor deze ontwikkeling. Ten eerste waren de temperaturen in het voorjaar vrij laag en viel er veel regen, waardoor het oogstseizoen 5-10 dagen vertraging opliep. Door de late oogst ontstond een gat tussen het einde van het vorige verkoopseizoen en het begin van het nieuwe seizoen, wat de vraag stimuleerde. Ten tweede dalen de internationale transportkosten langzaam. De lagere transportkosten stimuleren de overzeese vraag. Ten derde is het Mid-Autumn Festival [10 september 2022] een periode waarin de verkoop van fruit stijgt omdat mensen elkaar fruitproducten cadeau doen. De verkoopvolumes van Autumn Moon peren in geschenkdozen of Crispy peren zijn beide gestegen."

De perenexport is momenteel stabiel en de marktvraag is min of meer hetzelfde als vorig seizoen. "Overzeese klanten maakten zich zorgen over de hoge aankoopprijs van peren aan het begin van het oogstseizoen, maar de daling van de verzendkosten heeft de verkoopprijs van peren gelijkgetrokken. De impact van de hoge aankoopprijzen op de export is beperkt," aldus Li Xixi. "De geschenkdozen met peren zijn ook erg populair bij overzeese klanten. Sommige van onze overzeese klanten hebben in de eerste helft van het jaar al plannen gemaakt voor de Kerst- en nieuwjaarsafzet."

"De groeiende afzet van appelen en sinaasappelen zullen de retailprijs van peren onder druk zetten. De binnenlandse fruitmarkt heeft dit jaar geleden onder extreme weersomstandigheden. Citroenen en honing pomelo's zijn dit jaar kleiner en hun aanbod is beperkt. De opbrengst van Xinjiang Fragrant peren is verminderd, omdat hagelstenen de peren hebben beschadigd. Daarom is de fruitprijs dit jaar iets hoger. De kwaliteit van de peren is dit jaar echter goed en de Brix-niveaus zijn hoog, dus zelfs als de prijs hoog is, zullen binnenlandse consumenten toch peren kopen."

"Ik denk dat alleen een winstgevende markt een hoge productkwaliteit, stabiele opbrengst en vertrouwen in de perensector kan garanderen. Lage prijzen zullen de telers ontmoedigen om peren te telen of hun perenbomen te beheren om de productkwaliteit te verbeteren. Onder dergelijke omstandigheden kan geen duurzame sector worden ontwikkeld. De totale oppervlakte die aan perenaanplantingen wordt besteed slinkt elk jaar. We hopen de telers te helpen bij het mechaniseren van de perenaanplant, wat kan helpen om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen en de gezonde ontwikkeling van de Chinese perensector kan stimuleren," besluit Li Xixi. 

Voor meer informatie:
Li Xixi
Hebei Xionghan Agricultural Produce Co., Ltd.
Shijiazhuang Imperial Crown Import and Export Trade Co., Ltd.
+86 175 0320 2183
+64211840824 
www.xgfreshproduce.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven