Spaanse foodsector heeft twijfels over plastictaks

Op 1 januari 2023 treedt de "plastictaks" in werking in Spanje, een heffing die in de voedingsindustrie "juridische twijfels" genereert en voor een economische impact doet vrezen binnen een sector die sowieso al last heeft van gestegen productiekosten.

Het tarief, zoals vastgelegd in de Wet aangaande Afvalstoffen en Verontreinigde Bodems, komt volgens nieuwsdienst Efeagro neer op 45 cent per kilogram wegwerpplastic.

"We vragen de overheid om in de huidige gespannen economische situatie geen enkele fiscale maatregel te nemen die de concurrentiepositie van bedrijven en de consument zelf schaadt", geven bronnen van de Spaanse Federatie van de Voedsel- en Drankproducenten (Fiab) aan.

"De implementatie van een belasting met deze kenmerken is zeer complex en vereist een regelgeving waarbij alle te volgen procedures in detail worden uitgelegd", voegen ze eraan toe. Daarom is Fiab van mening dat bedrijven voldoende tijd moeten hebben om deze problemen op te lossen.

Volgens de duurzaamheidsmanager van de Spaanse Vereniging van Fabrikanten en Distributeurs (Aecoc), Cinta Bosch, "is plastic essentieel voor veel toepassingen en onvervangbaar". Ze is er bovendien van overtuigd dat er niet voldoende kwaliteitsvol gerecycled plastic beschikbaar is voor de hele foodsector. “Bepaalde gerecyclede kunststoffen zijn niet geschikt voor verpakkings-toepassingen voor voedsel."

Bosch vestigt de aandacht op een andere verplichting die deze wet met zich meebrengt, zoals de Uitgebreide Producenten-verantwoordelijkheid, een maatregel met een mogelijke impact van
€ 1,15 miljard op de sector die al gebukt gaat onder torenhoge kostenstijgingen, met name van energie.

De expert is van mening dat al deze kosten de Spaanse bedrijven minder concurrerend maken, gezien enkel Italië een vergelijkbare belasting heeft ingesteld.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven