Steenfruit: Wereldmarkten en handel

Turkije teelt de meeste perziken en nectarines ter wereld

Turkije is de derde grootste teler van perziken en nectarines ter wereld en is in 2021/22 de Europese Unie voorbijgestreefd om de grootste exporteur ter wereld te worden. Perziken en nectarines worden hoofdzakelijk geteeld in de kustprovincies Bursa, Canakkale, Izmir en Mersin, waar perziken bijna 80% van de teelt uitmaken. Tussen 2001/2002 en 2011/2012 waren de opbrengsten vrij stabiel met gemiddeld 500.000 ton. In 2012/2013 steeg de productie voor het eerst naar meer dan 600.000 ton en is sinds 2015/16 niet meer gedaald.

De uitbreiding van de teelt is grotendeels te danken aan de toenemende populariteit van nectarines bij consumenten in binnen- en buitenland. Het perzikareaal is de afgelopen tien jaar licht gekrompen, maar dit werd gecompenseerd door een toename van het nectarineareaal, waardoor het totale steenfruitareaal vrijwel ongewijzigd is gebleven. Perzik- en nectarinetelers hebben ook hun boomgaarden verbeterd door oudere rassen te vervangen door nieuwere hoogproductieve rassen, waardoor de opbrengst de afgelopen tien jaar met bijna 30% is toegenomen.

Klik hier om het volledige verslag te lezen met ook informatie over de kersenteelt.

Bron: apps.fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.