Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Steenfruit: Wereldmarkten en handel

Turkije teelt de meeste perziken en nectarines ter wereld

Turkije is de derde grootste teler van perziken en nectarines ter wereld en is in 2021/22 de Europese Unie voorbijgestreefd om de grootste exporteur ter wereld te worden. Perziken en nectarines worden hoofdzakelijk geteeld in de kustprovincies Bursa, Canakkale, Izmir en Mersin, waar perziken bijna 80% van de teelt uitmaken. Tussen 2001/2002 en 2011/2012 waren de opbrengsten vrij stabiel met gemiddeld 500.000 ton. In 2012/2013 steeg de productie voor het eerst naar meer dan 600.000 ton en is sinds 2015/16 niet meer gedaald.

De uitbreiding van de teelt is grotendeels te danken aan de toenemende populariteit van nectarines bij consumenten in binnen- en buitenland. Het perzikareaal is de afgelopen tien jaar licht gekrompen, maar dit werd gecompenseerd door een toename van het nectarineareaal, waardoor het totale steenfruitareaal vrijwel ongewijzigd is gebleven. Perzik- en nectarinetelers hebben ook hun boomgaarden verbeterd door oudere rassen te vervangen door nieuwere hoogproductieve rassen, waardoor de opbrengst de afgelopen tien jaar met bijna 30% is toegenomen.

Klik hier om het volledige verslag te lezen met ook informatie over de kersenteelt.

Bron: apps.fas.usda.gov

Publicatiedatum: