"Hittegolf verlaagt Europese tomatenteelt, afzet Chinese tomatenpuree omhoog"

De prijs van de tomatenteelt in de Chinese teeltgebieden is sinds het uitbreken van Covid-19 gestegen en dat heeft ook de exportprijs van tomatenpuree opgedreven. Exporteurs van Chinese tomatenpuree zagen hun ordervolume echter eerder stijgen dan dalen als gevolg van de hittegolf in Europa deze zomer en de stijgende energieprijs. Shandong Shangzhuo is een in Shandong gevestigde exporteur van tomatenpuree. Het bedrijf koopt Chinese tomaten op de binnenlandse markt en bewerkt ze vervolgens tot tomatenpuree voor de exportmarkt. De heer Wang is verkoopmanager bij Shandong Shangzhuo en woordvoerder van het bedrijf. Hij sprak onlangs over de huidige exportvoorwaarden voor Chinese tomatenpuree.

De tomaten in vollegrond die voor de tomatenpuree-industrie worden gebruikt, worden geoogst van begin augustus tot eind december. "De hoge temperaturen in de Chinese tomatenteeltgebieden hadden een negatief effect op de totale opbrengst die daardoor aanzienlijk afnam. Tomatenverwerkende fabrieken zijn meestal gevestigd in teeltgebieden. In voorgaande jaren konden de fabrieken extra aanvoer van buitenaf kopen om een eventuele daling van de binnenlandse opbrengst op te vangen. De pandemie maakt dat echter vrijwel onmogelijk. Dit jaar hebben de fabrieken alleen lokale aanvoer gebruikt, waardoor de hoeveelheid tomatenpuree dit jaar sterk is afgenomen."

"Wat de prijs betreft, bedraagt de huidige FOB-prijs van 36-38% tomatenpuree van Tianjin naar Rotterdam ongeveer € 1148, wat enkele honderden dollars meer is dan in voorgaande jaren. Handelsbedrijven zijn begonnen met het hamsteren van producten in afwachting van nog hogere prijzen," aldus Wang. "We verwachten een nieuw tekort in februari 2023, waardoor de prijs opnieuw zal stijgen!"

Volgens Wang heeft de stijgende prijs geen invloed op de export. "Er zijn verschillende redenen voor deze ontwikkeling. Ten eerste heeft de hittegolf in Europa de opbrengst van tomaten ook daar verminderd. Ten tweede drijft het conflict tussen Rusland en Oekraïne de energieprijzen nog steeds op, waardoor de kostprijs van de teelt stijgt. Ten derde worden ook de lokale transportkosten beïnvloed door de stijgende energiekosten. Al deze redenen stimuleren de overzeese vraag naar Chinese tomatenpuree. We hebben de afgelopen weken aanvragen van veel nieuwe klanten ontvangen. Ook onze hoeveelheid orders gegroeid."

Jining Shangzhuo Food levert verschillende tomatenpureeproducten, waaronder emmers van 220 liter met verschillende kwaliteiten tomatenpuree.

Voor meer informatie:
Mr. Wang - Sales manager 
Jining Shangzhuo Food Co., Ltd.
+8613213293300
www.shangzhuofood.com  
wangjunjie@shangzhuofood.com  


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven