Export Peruaanse gember stijgt, maar omzet daalt door herstel Chinees aanbod

De Peruaanse gemberexport steeg tussen januari en augustus 2022 met 21% in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, maar de omzet daalde met 17%. In totaal werd 32.615 ton voor $ 41 miljoen afgezet op de buitenlandse markt.

Het waardeverlies is te verklaren door het herstel van het aanbod uit China, de belangrijkste leverancier van gember ter wereld. Nu moet er wel worden opgemerkt dat aan het begin van de pandemie, in 2020, verschillende landen hun handelsgrenzen met China sloten, wat leidde tot een tekort aan gember op de wereldmarkt. Peruaanse gember profiteerde voluit van die situatie. In dat jaar groeide de export met 117% in volume en met 160% in waarde.

De Peruaanse gember bereikte 27 verschillende landen. De Verenigde Staten, Nederland en Spanje namen samen 78% van het product dat Peru op de buitenlandse markt bracht af.

De Verenigde Staten zetten de toon voor de neerwaartse spiraal. Met de aankoop van 16.817 ton voor $ 21 miljoen, groeide de Amerikaanse import wel met 30% in volume, maar daalde die met 22% in waarde. De VS zag zijn aandeel met 2 procentpunt afnemen tot 52%.

De export naar Nederland bedroeg 7.060 ton voor $ 8 miljoen. Dat is 12% meer in volume, maar 26% minder in waarde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op deze bestemming werd de grootste waardedaling opgetekend. Ondanks dit resultaat bleef Nederland de op een na belangrijkste bestemming voor Peruaanse gember met een aandeel van 19%. Het gaf 2 procentpunt prijs.

De export naar Spanje bereikte 1.610 ton voor $ 2,1 miljoen, 39% meer in volume en 2% minder in waarde in vergelijking met vorig seizoen. Spanje is de bestemming die het hardst groeide in volume en het minst hard daalde in waarde. Met een aandeel van 5% (+1 procentpunt) bleef het de derde belangrijkste bestemming.

Bron: freshfruit.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven