Manuel Baides van Fruta de Autor (Spanje):

"In een jaar met zo weinig kaki’s zal de overzeese export beperkt zijn"

Deze week begint het kakiseizoen in de Valenciaanse Gemeenschap met de pluk van het eerste fruit van Tone Wase, een ras waarvan het areaal niet zo groot is. De oogst van Rojo Brillante, het meest aangeplante ras, begint eind september. Er zullen maar half zoveel kaki’s als normaal geoogst worden. 

"We beginnen nu met de eerste Tone Wase kaki’s. We zijn een van de weinige bedrijven die nog met dit ras werken. De overgrote meerderheid van de telers die dit ras hadden staan, hebben de bomen gerooid of aan hun lot overgelaten", zegt Manuel Baides, manager van de Spaanse groep Fruta de Autor. "We verwachten een goede vraag in de twee weken dat we deze kaki op de markt brengen. Het zijn de eerste kaki's van het seizoen en er is nauwelijks concurrentie. Van dit ras zal de opbrengst, in tegenstelling tot de Rojo Brillante, niet zo sterk dalen."

De voorspellingen voor de oogst van Rojo Brillante wijzen op slechts 50% van de productiecapaciteit als gevolg van ongunstige weersomstandigheden en plaagdruk. De maten zullen groot zijn en ook de kwaliteit van het fruit is over het algemeen goed.

"Nooit eerder hebben we zo'n grote verliezen gezien", zegt Manuel Baides. "Hoe zal de internationale markt op deze situatie reageren? We weten nog steeds niet of we de teeltkosten – die dit seizoen aanzienlijk hoger zijn – kunnen doorrekenen naar de verkoopprijzen. Dat is anderzijds zeker nodig, gezien de lage volumes."

"De grote supermarktketens bellen ons al om kaki’s te bestellen, maar ze bieden de prijzen van vorig jaar", vervolgt Baides. "Op dit moment hebben we geen haast om ons aan een programma te binden. We hebben wel al een overeenkomst gesloten met een bedrijf dat toonde begrip te hebben voor de situatie waarin we verzeild zijn geraakt. Ik denk dat we dit seizoen gaan kiezen voor kortere leveringsprogramma's. We willen immers onze vingers niet verbranden. Het wordt geen jaar om klanten te winnen, maar om ze te behouden."

Fruta de Autor begint de verkoop op de Spaanse markt en exporteert daarna ook naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland. De overzeese export vindt pas plaats wanneer de kwaliteit van de Rojo Brillante consistent is. In een jaar met zo'n lage beschikbaarheid wordt echter verwacht dat overzeese zendingen beperkter zullen zijn.

"Het zal moeilijk zijn om veel containerzendingen te doen, terwijl het aantal luchtvrachten kan worden gehandhaafd, omdat het risico er minder groot is gezien de kleinere ladingen. Hoewel we geen grote hoeveelheden kunnen verzenden, zullen we doorgaan met de export naar verre markten zoals Singapore, Maleisië, Hong Kong of de Verenigde Arabische Emiraten. We willen er immers onze klanten van dienst zijn. Het lijkt ook meer dan waarschijnlijk dat de Peruaanse markt dit seizoen opengaat voor ons, waar we, als alles goed gaat, al geïnteresseerde kopers hebben voor enkele eerste testen", besluit Manuel Baides.

Voor meer informatie:
Manuel Baides
Fruta de Autor SL
Tel: +34 961 018 189 (Spanje)
Mob: +34 615104344
comercial@frutadeautor.com 
www.frutadeautor.com 
www.grupoautor.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven