"Eerste seizoen Spaanse perzik van Cieza positief verlopen"

De perzik van Cieza is dit seizoen voor het eerst in Spanje op de markt gebracht onder een beschermde geografische aanduiding die de gedifferentieerde kwaliteit certificeert. "Midden juli zijn we begonnen met het certificeren van de eerste perziken in de coöperaties La Vega de Cieza en Thader, en twee weken later in Alimer", vertelt Javier Martínez Gabaldón, secretaris van de Toezichtsraad van de BGA Perzik van Cieza. 

Vanwege een vertraging in de bureaucratische procedures voor de definitieve goedkeuring van de certificering van de twee rassen die vallen onder de BGA, Romea en Baby Gold 6, was de certificering dit jaar alleen mogelijk voor de tweede.

Begin juli worden de eerste Romea’s geplukt, terwijl de oogst van Baby Gold 6 medio juli begint. "Het seizoen is voor beide rassen al afgelopen en hoewel we nog geen specifieke verkoopgegevens hebben, is onze indruk over deze eerste afzet onder het BGA-label zeer positief."

"We hebben heel hard gewerkt, met de focus op het op tijd behalen van de certificeringen. We zijn dus erg blij dat we in staat zijn geweest om ten minste één van de door de BGA beschermde rassen onder ons nieuwe label op te nemen. Alle begin is moeilijk, maar we hebben gemerkt dat de vraag iets is gestegen."

"We mogen niet vergeten dat het aanbod van gele of Pavia-perziken niet groot was als gevolg van een mindere oogst in de belangrijkste Spaanse teeltgebieden en dat de perzik van Cieza toch opvalt door zijn uiterlijke kenmerken, consistentie, kwaliteit en, heel belangrijk, houdbaarheid", zegt Javier Martínez. "Volgend jaar kunnen we vanaf het begin van het seizoen met het nieuwe label werken en hoogstwaarschijnlijk gaan we met de perzik dan ook naar de buitenlandse markt. Op dit moment bevinden we ons in de laatste fase van het behalen van het certificaat van de Europese Unie."

Iets meer dan een maand geleden gaf de overheid van de Regio Murcia nog aan dat Cieza de gemeente is met grootste perzikteelt in Europa. Het areaal beslaat er 5.861 hectare en het oogstvolume per seizoen bedraagt zo’n 180 miljoen kilo per jaar.

Voor meer informatie:
IGP Melocotón de Cieza
igp@melocotondecieza.com
https://melocotondecieza.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven