Ecuador voelt gevolgen van devaluatie euro

Eerder deze week daalde de euro tot zijn laagste waarde in bijna 20 jaar ten opzichte van de dollar, met een slotkoers van 0,99 dollar. De revaluatie van de dollar ten opzichte van de euro is het gevolg van de stijging van de rentevoeten door de Federal Reserve (FED) in 2022, verklaart Fidel Jaramillo, professor economie aan de Universiteit van Amerika (UDLA).

Met de stijging van de rentevoeten in de Verenigde Staten, geven de investeerders er de voorkeur aan hun middelen om te zetten in dollars en ze te verplaatsen naar dat land, dat meer winstgevendheid biedt dan Europa. In deze context bereikte de koers van de euro op 12 juli de pariteit met de Amerikaanse dollar, iets wat sinds 2002 niet meer was gebeurd. En van 1 januari tot 5 september is de dollar al 15% in waarde gestegen ten opzichte van de euro.

Welke gevolgen heeft dit voor Ecuador?
De Europese Unie is de derde grootste afnemer van Ecuadoraanse producten. De revaluatie van de dollar ten opzichte van de euro zal dan ook gevolgen hebben voor de handel, aldus Jaramillo. Garnalen en bananen zijn de belangrijkste niet-olieproducten die Ecuador aan Europa verkoopt. Samen waren ze goed voor 52% van de 1.968 miljoen dollar aan niet-olie-export die in de eerste helft van 2022 naar de EU ging.

Een van de zwaarst getroffen producten is de banaan. De uitvoerend directeur van de Banana Exporters Association, Richard Salazar, legt uit dat de afzet van bananen aan Europa tussen januari en juli 2022 met 13% is gedaald, vergeleken met dezelfde periode in 2021.

Bron: ecuadortimes.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven