La Unión (Spanje):

"Er zijn veel mango’s, maar de maatvoering blijft achter"

Ondanks de uitdagende situatie omwille van de droogte blijft het Spaanse bedrijf La Unión prominent aanwezig op de tropische markt met mango van Spaanse bodem. Er wordt zelfs verwacht dat de opbrengst ongeveer 15-20% hoger zal liggen dan die van vorig jaar, maar om verschillende redenen – en droogte is daar de belangrijkste van –, zal het gewicht van de mango’s gemiddeld 350-450 gram bedragen. Eerder middelgroot dus. "Het seizoen kondigt zich aan met veel hoeveelheden, maar eerder kleine maten", zeggen ze bij La Unión. 

"We zullen een strikte kwaliteitscontrole handhaven bij de oogst om de differentiatie van de Spaanse productie in vergelijking met andere herkomstlanden te behouden. Dat moet zowel de kwaliteit van het fruit als de aanvoer garanderen." 

Een seizoen vol droogte
Sinds 1999 is mango een populaire fruitsoort op de Spaanse markt. De vraag is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. In de voorbije 5 jaar is de consumptie met 277% verhoogd.

Door de schaarste aan water in een steeds droger wordend gebied is de groeicurve van dit tropische gewas het afgelopen seizoen echter afgevlakt. In Spanje is de periode tussen 1 mei en 15 augustus 2022 de droogste sinds minstens 1950. De waterstress begint een bepalende factor te worden voor de maatvoering, zowel bij mango als bij avocado. "Deze situatie kan ertoe leiden dat telers de oogst vervroegen om hun teelt zo goed als kan op peil te houden en tegelijkertijd de beste winstmarges te zoeken", legt Marta Gavilán uit, verantwoordelijke Tropisch en Exotisch Fruit bij La Unión.

De Spaanse mango is populair bij de consument
Mango is een van de belangrijkste tropische fruitsoorten in de Costa Tropical van Granada en de Axarquía-streek in de provincie Málaga, de belangrijkste mangoteeltgebieden in Spanje en heel Europa.

Ongeveer 30% van de in Andalusië geteelde mango’s blijft in Spanje, waar de consumptie de laatste jaren is toegenomen dankzij de kwaliteit van het product, maar ook dankzij het bewustzijn van de Spaanse consument over de waarde van lokale teelt. De rest van de oogst wordt geëxporteerd naar andere Europese landen met Frankrijk op kop en Nederland, Duitsland en Engeland in het kielzog.

Voor meer informatie:
La Unión Corp.
www.launioncorp.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven