Rooted Global Fruit Co

Namibische blauwe bessen vervolledigen Zuid-Afrikaans aanbod

Het Zuid-Afrikaanse blauwe bessenseizoen begon in de maand juli voor Rooted Global Fruit Company. De blauwe bessen zijn goed voor 42% van de omzet van Rooted, dat dit jaar zijn aankoop van het fruit bij Zuid-Afrikaanse en Zimbabwaanse telers ziet verdubbelen. 

Om de continuïteit te waarborgen, biedt Rooted ook blauwe bessen aan die in het uiterste noorden van Namibië worden geteeld door Mashare Berries, aan de oevers van de Kavango-rivier. Ryno Palm, marketingdirecteur bij Rooted, bezocht eerder deze maand het Namibische teeltbedrijf. 

Rechts: Ryno Palm, marketingdirecteur, met Ockert Vermeulen, commercieel directeur Zachtfruit en Citrus 

"We zijn blij om samen met Mashare Berries de sector in Namibië op de kaart te zetten. Ik was onder de indruk van de ondernemersgeest van Lourens Le Grange en Izak Grobbelaar toen ik eerder deze maand het teeltbedrijf bezocht. Het pakstation is een van de beste die ik al heb gezien."

Hij dankt Fritz Kaufmann van Transworld Cargo voor de gemoedsrust die hij hem geeft op het vlak van koude-opslag en transport van de blauwe bessen. "De geasfalteerde weg van Rundu naar Windhoek (715 km) en de directe vluchten van Qatar Airways, drie keer per week vanaf Hosea Kutako International Airport, zijn een enorme tijd- en kostenbesparing."

"Het is bemoedigend om te zien", merkt Ryno op, "hoe de lokale gemeenschap erop vooruitgaat door de werkgelegenheid die Mashare Berries creëert."

Ryno met plukkers op het teeltbedrijf Mashare Berries, Namibië (foto's geleverd door Rooted Global Fruit Co)

Namibië speelt belangrijke rol in consistent blauwe bessenaanbod 
"Mashare Berries geeft continuïteit aan ons blauwe bessenaanbod", zegt Ankia Rabie-Gerber, marketingdirecteur van Rooted in Hong Kong. "Zimbabwe levert de vroege productie en Namibië speelt nu een belangrijke rol in het consistent houden van ons hoogwaardige aanbod totdat Zuid-Afrika (West-Kaap en Limpopo) half januari het zes maanden durende blauwe bessenseizoen afsluit." 

"We hopen volgend jaar onze aanvoer uit Namibië te verdubbelen, wanneer hun planten in volle productie komen", voegt Ryno toe. "Na een relatief droge winter hebben we alle regen die we op dit moment kunnen krijgen zeker nodig. Regen is bijna altijd een onderdeel geweest van het oogstseizoen in de West-Kaap, omdat het een gebied met veel winterse regenval is. Onze programma's zijn erop gebaseerd." 

Zuidoost-Aziatische klanten bereid om meer te betalen voor kwaliteit
"We hebben een sterke focus op Zuidoost-Azië met een gelijkmatige spreiding in Hong Kong, Singapore en Maleisië", zegt Ankia. 

Rechts: Ankia Rabie-Gerber en Ryno Palm

"De oosterse cultuur hecht veel waarde aan vers fruit en mensen nemen de tijd om alleen het beste voor hun gezin te kiezen," merkt Ankia op, die dicht bij de Yau Ma Tei Fruit Market in Hong Kong woont, waar ze persoonlijk de groothandelszendingen van Rooted controleert.

"Als inwoner van Hong Kong bezoek ik ook regelmatig de supermarkten in en rond de stad om de blauwe bessen van Rooted in het schap te gaan bekijken en ervoor te zorgen dat het fruit voldoet aan onze specificaties en deze zelfs overtreft. Tegelijkertijd vind ik het interessant om het winkelgedrag van de fruitkopende consument te onderzoeken."

Peruaanse blauwe bessen die per schip worden vervoerd zijn momenteel de grootste concurrent van de Zuid-Afrikaanse blauwe bessen. Het blijft een uitdaging om de kwaliteitsverwachtingen van de klanten steeds te overtreffen in tijden waarin de kostenstructuur onder druk staat.

"Maar Rooted zal altijd een duurzaam rendement opleveren voor de teler. De meerderheid van de Zuidoost-Aziatische klanten is bereid een meerprijs te betalen voor kwaliteitsfruit. Daarom vervoeren we momenteel zo'n 80% van onze blauwe bessen per vliegtuig."

Voor meer informatie:
Rooted Global Fruit Co
Ryno Palm
Tel: +27 83 632 5004 (Zuid-Afrika)
rpalm@rootedglobalfruit.com

Ankia Rabie-Gerber
Tel: +852 5534 9697 (Hong Kong)
ankia@rootedglobalfruit.com
https://rootedglobalfruit.com/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven