Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 34

'Aardbeienseizoen liep op zijn einde'

Het Duitse aardbeienseizoen liep in week 34 op zijn einde: de aanvoer nam duidelijk af en ook de afzetmogelijkheden waren op sommige plaatsen beperkt. Het assortiment bestond voor het grootste deel uit Duitse partijen. Deze hadden in Hamburg bijna een monopoliepositie, terwijl op de andere groothandelsmarkten daarnaast ook nog Nederlandse, Belgische of Poolse partijen beschikbaar waren. De kwaliteit was volgens de BLE niet altijd overtuigend. De prijzen begonnen hierdoor verder uiteen te lopen.



Exclusieve aardbeien waren schaars en duur, terugzendingen uit de retail zorgden ondertussen voor prijsverlagingen. Zo kostten in Berlijn de Duitse en Nederlandse aardbeien tussen de 0,50 en 3,50 euro per schaaltje van 500 gram. Alles bij elkaar vertoonden de prijzen eerder een opwaartse dan een neerwaartse tendens, hoewel de handel over de hele linie zeer rustig verliep.

Appelen
De appelen van de oude oogst waren inmiddels vrijwel volledig uit de handel verdwenen. Europese appelen uit teeltjaar 2022 domineerden. Het aanbod aan Delbarestivale en Jonagold nam sterk toe, en ook Elstar won duidelijk aan betekenis. Uit Italië kwam steeds meer aanvoer van Royal Gala en Golden Delicious. 

Peren
Italiaanse Santa Maria peren domineerden de markt. Er kwam beweging in het assortiment: Turkse Santa Maria, Duitse Clapps Liebling en Williams Christ uit Italië en Duitsland speelden een merkbaar grotere rol dan voorheen. De eerste Nederlandse Conference peren sloten zich aan bij het al eerder op de markt gevestigde Belgische aanbod, maar hun smaak was niet overtuigend in Frankfurt.

Druiven
Het productassortiment veranderde, want het aanbod aan Italiaanse Italia, Crimson Seedless, Red Globe en andere rassen nam aanzienlijk toe. Alles bij elkaar was er een groot aantal druivenrassen uit Italië beschikbaar, onder andere het nieuwe exclusieve blauwe pitloze ras Maula, dat in Frankfurt opdook.

Abrikozen
Het einde van het seizoen is al in zicht, de aanvoer nam af. Ook de kwaliteit liet steeds meer te wensen over en tenslotte was ook de vraag afgenomen, een bepaalde verzadiging bij de klanten kon niet worden ontkend. Wat betreft de kwaliteit konden de Franse en Turkse partijen het meest overtuigen.

Perziken en nectarines
Het seizoen liep langzaam ten einde. Er was meer Spaanse dan Italiaanse aanvoer. Leveringen uit Frankrijk, Griekenland en Turkije hadden eerder een aanvullend karakter. De vraag viel zwak uit. Het beschikbaar gestelde aanbod werd echte op de verminderde afzetmogelijkheden afgestemd, waardoor de prijzen over het algemeen constant bleven.

Pruimen
Er waren vooral Duitse pruimen op de markt: Cacaks Fruchtbare, Hauszwetschge en Top domineerden daarbij. Hanita, Auerbacher en Cacaks Schöne vulden het aanbod aan. In Frankfurt en München waren de eerste Fellenberg pruimen beschikbaar, en in Frankfurt bovendien ook Presenta en Elena. Lepotica werd uit verschillende Oost-Europese landen aangevoerd, en ook Stanley speelde een belangrijke rol.

Citroenen
Zuid-Afrikaanse citroenen domineerden de markt, gevolgd door Argentijnse en Spaanse citroenen. De hoge temperaturen hadden op verschillende plaatsen een negatieve uitwerking op de afzetmogelijkheden. De prijzen veranderden niet veel. In Berlijn werd het Zuid-Afrikaanse aanbod iets goedkoper.

Bananen
De handel liep sterk uiteen: in Frankfurt en Hamburg zag men stijgende prijzen, in Keulen en München dalende prijzen. Alleen in Berlijn bleven de prijzen ongewijzigd.

Bloemkool
Duitse partijen domineerden de markt. Er waren maar kleine hoeveelheden uit België, Nederland en sinds kort ook Polen beschikbaar. Het aanbod was net voldoende om de vraag te dekken. Deze was beperkt door de hoge temperaturen en de vakantieperiode.

Sla
Duitse ijsbergsla domineerde de markt, daarnaast was er in Frankfurt, Keulen en Berlijn ook Nederlandse ijsbergsla verkrijgbaar. De aanvoer was alles bij elkaar weliswaar sterk afgenomen, maar was niet altijd voldoende om de vraag te dekken. De afzetmogelijkheden waren verbeterd. Bij kropsla was er aanbod uit België en Duitsland beschikbaar. In Frankfurt waren er schommelende prijzen bij de import te zien.

Komkommers
Bij de komkommers domineerden Duitse partijen het aanbod, gevolgd door Nederlandse en Belgische komkommers. Het aanbod was toegenomen. Desondanks was het aanbod niet altijd voldoende om de vraag zonder problemen te dekken. Op veel plaatsen gingen de prijzen dan ook omhoog.

Tomaten
Net als voorheen vormden Nederlandse en Belgische leveringen de basis van het assortiment. Poolse, Italiaanse, Spaanse en in mindere mate Duitse tomaten completeerden het aanbod. De vraag was weliswaar niet bepaald slecht, maar viel toch te zwak uit voor de toegenomen aanvoer. In Frankfurt doken Duitse Intense tomaten op.

Paprika's
Nederlandse paprika's domineerden de markt. Nadat de prijzen in week 33 duidelijk waren gestegen, daalden ze weer in week 34. Dit lag aan de ene kant aan de toegenomen leveringen. Aan de andere kant kwam er steeds meer goedkopere Poolse import op de markt. Deze Poolse paprika's waren van een overtuigende kwaliteit waardoor de klanten ze graag kochten.

Bron: BLE

Publicatiedatum: