Adriana Atique van Ocati (Colombia):

"We kunnen jaarrond physalis en gulupa leveren"

Colombia is een van de grootste producenten ter wereld van physalis. Samen met gulupa, een passiefruitras, is het een van de meest geëxporteerde exotische fruitsoorten van het Zuid-Amerikaanse land. De vraag op de internationale markten is aanzienlijk, zo blijkt uit de groei van exportcijfers die regelmatig door de Colombiaanse Nationale Dienst voor Statistiek (Dane) worden gedeeld. 

Ocati, de grootste exporteur van exotisch fruit in Colombia met meer dan 30 jaar ervaring, teelt physalis in de departementen Cundinamarca, Boyacá en Antioquia via kleine telers aan wie het bedrijf gecertificeerd plantmateriaal levert. "Gulupa wordt in Colombia in 10 departementen geteeld. De teelt vindt in de kas plaats om de risico's na de oogst te verminderen", legt Adriana Atique uit. 

"Momenteel werken we samen met ongeveer 550 gulupa-telers in Colombia aan wie ons bedrijf gezond plantmateriaal aanbiedt om Fusarium te vermijden. Op die manier gaat de productiviteit de hoogte in en wordt de levenscyclus van planten verlengd. We beschikken over een R&D-afdeling dat de passiebloemen bestudeert, zodat we kennis kunnen verstrekken aan al onze telers", vertelt Adriana. "Voor zowel onze physalis- als gulupa-telers stellen we een eerlijke aankoopprijs vast en we kopen hun volledige opbrengst op. We proberen er een continue teelt van te maken, aangezien we de capaciteit hebben om het fruit jaarrond op de markt te brengen. Op deze manier kunnen we onze leveranciers economische stabiliteit garanderen." 

"Bovendien hebben we een technisch team dat de telers adviezen geeft over teeltpraktijken en toepassing van gewasbeschermings-middelen. Onze inzet voor het milieu gaat verder dan duurzame teeltpraktijken en een rationeel gebruik van water en energie, we doen ons best om zoveel mogelijk terug te geven aan de natuur." In dit opzicht speelt ook de verpakking een belangrijke rol.

"Vaak zijn we ons niet bewust van de milieu-impact die we hebben. We zagen bijvoorbeeld de mogelijkheid om een kleine verandering aan te brengen aan de dozen voor physalis. Die zijn nu in biologisch afbreekbaar karton. Dankzij deze verpakking kunnen we het gebruik van plastic verminderen, een zeer gebruikelijke grondstof in fruit-verpakkingen. Bovendien kunnen we dankzij jarenlange ervaring onze physalis over zee verschepen in onze biologisch afbreekbare dozen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit."

Ocati is een familiebedrijf dat in 1988 is opgericht en gespecialiseerd is in exotisch fruit. De allereerste export van het bedrijf was een lading physalis per vliegtuig naar Duitsland – 50 dozen naar Frankfurt om precies te zijn – en na meer dan 30 jaar heeft het bedrijf nu een team dat bestaat uit meer dan 500 medewerkers. "We zijn eigenlijk één grote familie", zegt Adriana trots.

Het bedrijf is actief in Colombia, waar het zich richt op de teelt van onder andere physalis en gulupa – conventioneel en biologisch, evenals gedroogde physalis – en in Ecuador, een land waar het vooral gele pitahaya teelt. Het fruit van Ocati bereikt verschillende markten zoals de EU, het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten, Azië, de Verenigde Staten, Brazilië of Canada.

"Elke dag doen we ons best om aan de eisen van onze klanten te kunnen voldoen. Als bedrijf blijven we steeds groeien, dus we breiden onze productie uit naarmate de vraag toeneemt. Wat we doen, is natuurlijk belangrijk, maar hoe we het doen is nog veel belangrijker: ons areaal uitbreiden doen we alleen maar op verantwoorde wijze." 

"Dat wil zeggen: certificering van bodems en gewassen – aangezien we garanderen dat al onze physalis en gulupa's voldoen aan de MRL's –, training voor telers, onderzoek naar de risico's, de voordelen en het gedrag van ons fruit, verbeteringen in verpakkingen die comfortabel en efficiënt zijn voor de verschillende behoeften van onze klanten en uitbreiding van ons team."

"Ocati zal in oktober aanwezig zijn op Fruit Attraction in Madrid, in hal 10, stand 10H03C. Alle bedrijven die geïnteresseerd zijn in ons en onze producten zijn welkom."

Voor meer informatie:
Ocati
info@ocati.com
https://ocati.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven