Kees Bijl, Bijl Aardappelen:

"Droogte geeft stemming op aardappelmarkt, ondanks bovengemiddelde prijzen hebben we een vlotte afzet"

Tholen - De droogte beheerst momenteel de aardappelmarkt. "De grootste uitdagingen zitten momenteel in de directe leveringen. Als gevolg van de droogte zijn met name op de kleigronden de kluiten keihard en moet er eerst beregend worden om de aardappelen onbeschadigd te kunnen rooien. Wij rooien dus nu ook alleen wat er echt nodig is", vertelt Kees Bijl van het gelijknamig aardappelhandels-, sorteer- en verpakkingsbedrijf in Sint Annaland.

"Deze situatie geeft de nodige stemming in de markt. Ook voor de komende weken wordt er nog niet veel regen verwacht. Prijzen liggen al weken op een goed niveau. Er zijn weinig wijzigingen in de prijzen en ondanks de hogere prijzen is de afzet goed. Zo wordt er geëxporteerd naar een redelijk breed aantal bestemmingen, zoals Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Als bedrijf voorzien we in het binnenland vooral de inpakbedrijven van pofaardappelen en in de toelevering van aardappelen voor verse friet aan de horeca. Ook dat is in de vakantietijd goed doorgelopen."

"Zeker de percelen waarop niet beregend kan worden, zullen geen zware aardappelen geven. De opbrengsten zijn in heel West-Europa lager en dat houdt wel stemming in de markt. Welk prijsniveau dat in de winter gaat opleveren, is nog lastig inschatten, maar voorlopig zie ik de prijzen niet zakken en verwacht ik dat we een gezonde markt houden met bovengemiddeld goede prijzen", aldus Kees. "Nu moet ik zeggen dat de middelvroege rassen waar we nu mee werken redelijk goed van tonnage en maatsortering zijn. Maar met name de latere rassen vallen nog niet al te grof uit. Proefrooiingen laten opbrengsten zien van 30 tot 50 ton per hectare, dat is een flinke bandbreedte, maar wel de realiteit van vandaag de dag."

Ook de zoete aardappelen groeien weer op de Thoolse gronden. Deze zullen in oktober weer beschikbaar komen op de markt. "We hebben dit jaar een correctie in het areaal gezien, nadat vorig jaar de resultaten toch een beetje tegenvielen. Nu groeien de zoete aardappelen met dank aan het warme weer echter goed en zouden we best eens aan een mooie opbrengst kunnen komen voor de zoete aardappelen. Zo zie je dat je zo'n teelt niet op één jaar kunt beoordelen. Persoonlijk verwacht ik niet dat de zoete aardappelen hier in Nederland een grootschalig gewas zullen worden, maar het is wel een leuke teelt erbij", besluit Kees.

Voor meer informatie:
Kees Bijl
Bijl Aardappelen
Langeweg 11a
4697 RE Sint-Annaland
Tel: +31 (0)166 612850
info@bijlaardappelenbv.nl 
www.bijlaardappelenbv.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven