"Oman is een interessante markt voor de Santa Maria peren"

"Ondertussen zijn bijna weer alle Griekse peren geoogst", zegt Paris Karastergios, import-exportcoördinator bij Kastargiou P. Bros S.A. "We hebben al ongeveer 90% van onze peren binnengehaald. We moeten alleen nog een paar partijen met kleiner fruit oogsten, grotendeels bestemd voor de conservenindustrie. Het gaat om Highland, Sissy en Williams peren. Het Griekse weer is gunstig geweest voor de kwaliteit van de peren dit seizoen. Er was geen grote vorstschade tijdens de bloei, terwijl dat vorig jaar wel een groot probleem was. En tijdens de pluk, die van van 20 juli tot en met 22 augustus duurde, is er geen regen gevallen en kwam de temperatuur niet boven de 35ºC uit, dus de peren hebben ook geen last gehad van zonnebrand. Voor alle drie onze hoofdrassen is de opbrengst met ongeveer 15-20% kunnen stijgen ten opzichte van vorig jaar." 

"Onze belangrijkste exportrassen zijn Coscia, ook wel Ercolini genoemd, en Santa Maria. We bieden ook Blanquilla peren aan, die misschien niet zo bekend zijn in het noorden van Europa. Het is echter de best verkochte peer op de binnenlandse markt en wordt ook zeer gewaardeerd in Israël. Santa Maria staat op één qua volumes, Blanquilla neemt de tweede plaats in. Coscia is een ras dat minder wordt geteeld dan voorgaande jaren, omdat de meeste telers het vervangen door Santa Maria", legt Karastergios uit.

"Santa Maria wordt zowel in Europa als in het Midden-Oosten gewaardeerd. We exporteren al onze rassen naar Israël en Jordanië, terwijl Santa Maria ook geëxporteerd wordt naar Tsjechië, Bulgarije, Libanon en Saoedi-Arabië. Coscia valt goed in de smaak in Saoedi-Arabië en in de Verenigde Arabische Emiraten, waar we dit seizoen voor het eerst peren hebben geleverd."

Net als veel andere Europese landen kampt ook Griekenland met een tekort aan arbeidskrachten. Het heeft geleid tot hogere kosten voor de oogst, maar Kastargiou heeft het uiteindelijk allemaal voor elkaar gekregen. "De grootste uitdaging voor onze telers was het vinden van oogstmedewerkers. In elke regio in Europa is er een groot gebrek aan oogstpersoneel. Dit is niet anders voor Griekenland. De meeste arbeiders die hier vorig jaar nog aan de slag waren in de boomgaarden, zijn dit seizoen helemaal niet naar Griekenland gekomen of gaven de voorkeur aan banen in andere sectoren, voornamelijk het toerisme. De oogst liep daarom wat vertraging op en ook de kosten zijn daardoor toegenomen, met prijsstijgingen voor de peren tot gevolg. Uiteindelijk moesten de telers op zoek naar arbeiders in enkele opvangcentra voor vluchtelingen in de buurt van de teeltregio’s."

Karastergios zou graag zien dat de Griekse peren dit seizoen nieuwe bestemmingen bereiken. "We proberen de markt van Oman te betreden met Santa Maria’s en Egypte met Coscia’s, terwijl we onze relaties met onze trouwe klanten in Israël versterken. Een andere interessante markt voor Santa Maria is Duitsland, waar dit ras vroeg in de herfst wordt geconsumeerd, voordat de markt er overstapt op Conference peren. Het verkoopseizoen zal in september-oktober al in volle gang zijn en we denken Santa Maria peren beschikbaar te hebben tot en met februari en Blanquilla’s tot eind mei. We hebben dus nog voldoende tijd om met potentiële klanten de mogelijkheid te bespreken om samen te werken", besluit Karastergios.

"Ten slotte werken we aan het uitbreiden van onze productkalender met nog een paar rassen, zoals Williams Bon Chrétien, een peer met een lange houdbaarheid die de reis naar verre bestemmingen goed kan doorstaan, zoals het Verre Oosten."

Voor meer informatie:
Paris Karastergios
Karastergiou P. Bros S.A.
Tel: +30 24610 26940 (Griekenland)
Mob: +30 693 2469117
paris.karastergios@karastergioubros.gr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven