Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul van den Elzen, Van den Elzen Groentenverwerking:

"Nu verloopt de preimarkt maar gewoontjes, maar de droogste jaren zijn doorgaans onze beste jaren"

Tholen - De hele zomer is de vraag naar prei volgens Paul van den Elzen van Van den Elzen Groentenverwerking uit Uden maar gewoontjes. Toch houdt hij een goede hoop op het vervolg van het seizoen. "Ik verwacht dat door de droogte in alle teeltlanden er wel vraag gaat ontstaan. Overal zijn de kilo's minder. Binnen nu en twee maanden zullen er problemen en daardoor tekorten ontstaan."

"Prijzen zijn nu nog maar heel gewoontjes, zo tussen de 55 en 60 cent op de vrije markt. De prijs is een beetje aan het klimmen, maar nog niet op het niveau waar het zou moeten zijn, terwijl de kosten met 10-15% gestegen zijn. Nu zijn de eerste scholen nog maar net begonnen en is het deze week nog erg warm, dat heeft ook allemaal invloed. Onze klanten zitten door heel Europa, van supermarkt tot restaurant en van markthandel tot groentesnijderij. Momenteel zijn vooral de voormalige Oostbloklanden goed aan de markt. De afzet richting de zuidelijke landen Spanje, Italiƫ en Portugal, maar ook Scandinaviƫ is nu een stuk kalmer", vertelt Paul.

Droogte, trips en water
Ook in de Hollandse preiteelt zijn de gevolgen van de droogte groot. "Er komt minder aanbod van het land. Er is wel prei voorradig, maar er zitten veel problemen in de prei. Met name de druk van trips is groot, want prei die niet wil groeien, daar komt trips in. En we hebben niet meer de middelen tot onze beschikking om ze te bestrijden die we vroeger hadden. Ook het water is een probleem. Nu zijn wij goed bij met beregenen, maar natuurlijk regenwater is altijd beter, zeker omdat sommige putten roestwater bevatten. Hierdoor wordt het blad meer beschadigd. Wij beregenen de grotere prei met een gietboom tussen de rijen, zodat we niet beregenen op het gewas en 24 uur per dag kunnen draaien", vertelt de preiteler.

Productontwikkelingen in de prei zijn er de laatste jaren volgens de teler maar beperkt geweest. "De mensen willen het liefste de 3 cm prei en iets korter van schacht met een lengte van zo'n 40 cm, dus daar telen we op. We proberen zoveel mogelijk te innoveren en te automatiseren daar waar we kunnen. In de productie valt nog het meest te automatiseren en te robotiseren, want daar zitten de grootste kosten. Maar dat valt nog niet mee. Prei is geen homogeen product en je hebt met zand en water te maken."


Gijs van den Oever en Paul van den Elzen

Gevraagd naar de toekomst van de preiteelt, verwacht Paul dat de consolidatie zich verder voort zal zetten. "Nu zijn er nog zo'n 200 prei-bedrijven, daarvan zullen misschien de helft maar overblijven. Het areaal zal navenant de vraag wel een beetje gelijk blijven, zoals je ook in andere productgroepen ziet. Voor dit jaar heb ik nog een goede hoop, want onze beste jaren zijn de droogste jaren geweest. Daar moeten wij het verschil maken."

Voor meer informatie:
Paul van den Elzen
Van den Elzen Groenteverwerking
Duifhuizerweg 21
5406 TB Uden
Tel.: +31 (0)413 782 999
paul@prei.nl
www.prei.nl