Cleopatra Zwicknagl, Waldfrüchte Zwicknagl:

"Cantharellen hebben sterk onder de inflatie en prijsstijgingen geleden"

De import van wilde paddenstoelen, in het bijzonder van cantharellen, loopt momenteel op volle toeren. Ondanks dat wilde paddenstoelen zeer gewaardeerd worden, beïnvloeden de huidige tegenslagen, zoals de oorlog in Oekraïne, inflatie en prijs- en kostenstijgingen, de handel aanzienlijk. De afzet ligt daardoor duidelijk onder het niveau van vorig jaar, vertelt Cleopatra Zwicknagl, gespecialiseerd handelaar en eigenaar van de gelijknamige handelsonderneming.

Cantharellen: afzetvolume ver onder het niveau van vorig jaar
Momenteel komen cantharellen uit verschillende landen, bijvoorbeeld uit Oekraïne, Belarus, Bulgarije en Servië. "Ondanks de aanhoudende oorlogssituatie komen er regelmatig ladingen uit Oekraïne, zij het deels met vertragingen. Over het geheel genomen is het prijsniveau hoog en stabiel als gevolg van de hoge diesel- en transportkosten, hoewel we in de afgelopen weken gelukkig een lichte prijsdaling hebben gezien."

Het is bekend dat inflatie en terughoudendheid om te kopen de levensmiddelensector momenteel bepalen. "De duurdere en exclusievere producten zoals cantharellen hebben duidelijk onder de huidige situatie geleden. Het verkoopvolume tot nu toe bedraagt slechts ongeveer een kwart van wat wij afgelopen jaar rond deze tijd van het jaar konden verkopen", vertelt Cleopatra verder. 

Boleten: verkoop stelt tevreden
Ondertussen komt ook de verkoop van boleten, hoofdzakelijk uit Tsjechië en Roemenië, succesvol op gang. Vergeleken bij cantharellen zijn boleten veel gevoeliger voor hitte, benadrukt Cleopatra. "Gelukkig stellen we momenteel echter een lichte toename van het aanbod vast, bij een relatief hoge vraag. Bij de boleten start het hoofdseizoen echter pas echt vanaf eind september. Het is dus van cruciaal belang hoe de aanbodsituatie zich tot die tijd ontwikkelt."

Goede positie in de Duitse gespecialiseerde handel
Het Beierse bedrijf Zwicknagl heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een erkend verkooppunt voor wilde paddenstoelen. "Via de Duitse groothandelsmarkten, of het nu in Mannheim, Stuttgart of Bielefeld is, vinden onze paddenstoelen hun weg naar restauranthouders of gespecialiseerde retailers. Daarnaast runnen we een onlineshop voor zowel particuliere alsook zakelijke klanten. Wat ons ook onderscheidt is de zorgvuldige sortering van de goederen: nadat de al voorgesorteerde cantharellen bij ons arriveren, worden ze nog een keer extra en grondig gesorteerd. Daarbij is de fijnste sortering (ca. 1 cm) over het algemeen het populairst."

Geen cantharellen uit Kaloega
De moeilijke politieke situatie in het oosten van Europa, het klassieke hoofdafnamegebied van de wilde paddenstoelen, laat ook de toegewijde paddenstoelendeskundige niet onberoerd. In hoeverre de oorlog in Oekraïne en de daarmee samenhangende ontwikkelingen op langere termijn hun stempel op de sector zullen drukken, is momenteel nog onduidelijk. "Vorig jaar konden wij enkele klanten in Zwitserland voor ons winnen, die zich nu weer terug hebben getrokken vanwege de huidige importbeperkingen. Zelf zullen we dit jaar afzien van de import van de populaire cantharellen uit Kaloega, vooral omdat de goederen nu alleen nog indirect afgenomen kunnen worden, wat op zijn beurt een negatief effect heeft op de leveringstijden en inkoopkosten. Daarnaast doet de kwaliteit van Oekraïense en Wit-Russische cantharellen nauwelijks onder voor de kwaliteit van Cantharellen uit Kaloega", luidt het tot slot.

Voor meer informatie:
Cleopatra Zwicknagl
Waldfrüchte Zwicknagl GmbH
Knappenstraße 2
DE-92442 Wackersdorf, Duitsland
Tel: +49 (0)94 31 88 19 445
info@waldfruechte-zwicknagl.de 
www.waldfruechte-zwicknagl.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven