Granaatappeloogst in Egypte binnenkort van start

Het Egyptische granaatappelseizoen gaat binnenkort weer van start. Hoewel het vroegste ras niet ideaal is voor lange transittijden, is er wel vraag vanuit Oost-Europa en enkele landen in het Verre Oosten. De prijzen zullen naar verwachting hoog zijn, aangezien de kosten voor verzending en verpakking ook op een hoog niveau liggen. 

"We staan op het punt om te beginnen met de oogst van het ras dat luistert naar de naam 116. Het is een ras waar we blij van worden, want het komt op een vrijwel lege markt terecht, waar ook ter wereld", zegt Mostafa Ali, commercieel manager van Rula. "Toch is 116 niet echt geschikt voor export naar verre bestemmingen vanwege de hoge zuurgraad van het fruit. Egypte heeft nog twee andere granaatappelrassen, die later in het seizoen geplukt worden. Rond half september worden de eerste Baladi’s geplukt en eind september/begin oktober de eerste granaatappelen van het ras Wonderful." 

Ali stelt dat de vraag naar het ras 116 momenteel goed is. "Maar zoals gezegd is het verschepen van dit ras riskanter naarmate de transittijd langer is. Er is vraag uit Oost-Europa, maar ook uit landen als Maleisië en Singapore, ook al verging het sommige Egyptische exporteurs in het verleden niet zo goed met het verzenden van 116 naar het Verre Oosten. Op dit moment zijn er nog altijd goedkope Peruaanse granaatappelen aanwezig op de Europese markt. Daarom zijn de Europese klanten op dit moment niet erg geïnteresseerd in ons fruit."

De inflatie slaat hard toe in grote delen van de wereld. Het is volgens Ali dan ook logisch dat de prijzen voor het fruit ook stijgen. "De prijssituatie voor grondstoffen voor de teelt is vergelijkbaar met die van vorig seizoen. De kosten zijn echter hoog vanwege de verzendkosten en de kosten van het verpakkingsmateriaal. Dat zie je onvermijdelijk terug in de verkoopprijs. Dit is natuurlijk niet uniek voor granaatappelen, aangezien ik verwacht dat consumenten ook hogere prijzen zullen moeten accepteren voor alle luxeproducten zoals druiven, mango's en aardbeien, vooral op de Europese markt. Ik denk dat de meeste granaatappelexporteurs voorzichtig zullen zijn, omdat Egypte al een zeer dramatisch druivenseizoen met zware verliezen achter de rug heeft. We hopen dat het de granaatappelen beter vergaat." 

Voor meer informatie:
Mostafa Ali
Rula for Land Reclamation
Tel: +20 1007350313 (Egypte)
Mustafa.ali@wadigroup.com.eg  
www.rulafarms.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven