Ook het nieuwe ras Peachy Blue is erbij

Eerste Amerikaanse blauwe bessen van het seizoen bereiken Chinese markt

Op 12 augustus schitterden bakjes perfect verse blauwe bessen uit de Verenigde Staten in het schap van de Pagoda-fruitwinkels in Shanghai. Het ging om een eerste lading van Amerikaanse blauwe bessen in het huidige seizoen met bestemming China. Het fruit was slechts enkele dagen eerder geplukt op een teeltbedrijf in Oregon voordat het per vliegtuig werd vervoerd naar Shanghai Pudong International Airport. 

In de VS wordt elk jaar bijna 68.000 ton blauwe bessen geoogst. Oregon, waar het blauwe bessenseizoen van eind juni tot en met september loopt, heeft het op één na grootste blauwe bessenareaal van de Amerikaanse staten. De Amerikaanse bessen staan bekend om hun hoge kwaliteit en versheid. Maar de blauwe bessen van deze eerste zending van het seizoen naar China waren iets speciaals, want Pagoda had daar een recent ontwikkeld ras met de naam Peachy Blue voor geselecteerd. Het is de eerste commerciële productie van Peachy Blue en dus ook de eerste keer dat het ras naar China wordt geëxporteerd, waar het nog niet beschikbaar is voor aanplant door Chinese telers.

Peachy Blue
Peachy Blue, een middellaat ras, heeft een unieke aromatische smaak met hints van verse perziken. De bessen hebben een diameter van ongeveer 14-16 mm. De oogst van Peachy Blue in de VS is nog beperkt omdat het een nieuw ras is. Bovendien hadden de blauwe bessen in deze zending een maatspecificatie van ten minste 16 mm om te voldoen aan de hoge eisen van Pagoda-klanten voor geïmporteerd fruit. Dat gegeven maakte het voor Pagoda beschikbare volume nog iets beperkter, zo stelt aankoopmanager Harlan Xiao. Er werden ongeveer 2.700 clamshells verscheept. 

De import van verschillende soorten Amerikaanse blauwe bessenproducten is de afgelopen jaren gestegen in China, waarbij de aanvoer van verwerkte blauwe bessen sinds 2020 is verdrievoudigd door de sterke vraag naar het diepgevroren product vanuit de Verenigde Staten. De Chinese markt is sinds drie jaar open voor Amerikaanse verse blauwe bessen, maar pas vorig jaar vond de eerste succesvolle commerciële zending plaats. Hoewel de volumes van het verse fruit kleiner zijn dan die van het verwerkte product, zal de import van verse blauwe bessen naar verwachting ook in 2022 en daarna toenemen. 

De U.S. Highbush Blueberry Council (USHBC) heeft een cruciale rol gespeeld bij het bouwen van bruggen tussen Amerikaanse leveranciers en Chinese klanten en het promoten van Amerikaanse blauwe bessenproducten in China, inclusief de huidige promoties van verse blauwe bessen. 

Voor meer informatie:
U.S. Highbush Blueberry Council
www.ushbc.blueberry.org   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven