Afzet Spaanse pruimen trekt aan in tweede seizoenshelft

Het pruimenseizoen is al over de helft in Badajoz, het belangrijkste teeltgebied van dit steenfruit in Spanje. De afzet trekt weer aan na een moeilijke julimaand en de verwachting is dat de prijzen de komende weken zullen stijgen vanwege de beperkte aanvoer van zwarte pruimen.

"We hebben momenteel al 60-70% van de volumes aan de man gebracht. Het verkoopseizoen loopt nog tot eind september", zegt José Aurelio García, manager van de telersvereniging Explum uit de provincie Badajoz.

Envasando

"Hoewel de afzet in het begin van het seizoen goed op gang kwam, stokte de verkoop wat in de maand juli. Dat is de laatste jaren vaak het geval geweest met de zwarte pruimen. Nu is er weer een kentering gekomen en zien we de verkoopcijfers weer stijgen. De vraag naar Larry Ann, waarvan er dit jaar iets minder aanbod is, is goed te noemen", vervolgt José Aurelio.

"Over het algemeen worden de late rassen met ongeveer een week vertraging geoogst. Angeleno, een van de hoofdrassen waarvan ook een kleinere oogst wordt verwacht, zal daar geen uitzondering op zijn. Het zou positief zijn mochten de prijzen blijven stijgen zodat we dit ras, dat binnen 15-20 dagen geplukt zal worden, tegen een goed prijsniveau op de markt kunnen brengen. Over het algemeen zal er een gebrek aan zwarte pruimen zijn in het laatste deel van het seizoen."

De pruimen hebben dit jaar iets kleinere maten, mede door de droogte. "De verkoopstrategie is daardoor wat anders, afhankelijk van de klant en de doelmarkt. Het suikergehalte is vergelijkbaar of zelfs hoger in sommige gevallen. Er zijn zelfs rassen die geoogst zijn met een blekere schil, vanwege de vertraagde rijping door de hoge temperaturen, maar met een hogere Brix", legt de manager van Explum uit.

Hoewel de pruimenprijzen volgens José Aurelio iets hoger zijn dan vorig jaar, is het nog maar de vraag of ze de kostenstijging voor de leden van deze coöperatie zullen compenseren. "Nectarines en perziken hebben veel betere prijzen gehad door de forse daling van het aanbod. Hoewel het ernaar uitzag dat pruim een alternatief kon zijn voor perzik, nectarine of paraguayo in het schap, wijzen de verkoopcijfers daar niet echt op. Pruim is duidelijk een product met een zeer specifieke vraag."

Pruim is een product dat vanwege de lange houdbaarheid vaak naar verre bestemmingen wordt verzonden. "Dit jaar zijn er minder containers naar overzeese gebieden vertrokken vanwege de hoge vrachttarieven. Afhankelijk van de markt zijn de tarieven zelfs verdrievoudigd", zegt José Aurelio García.

Voor meer informatie:
José Aurelio García
Explum SC
Tel: +34 924446338 (Spanje)
Mob: +34 615289854
jagarcia@explumsc.com
www.explumsc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven