Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijgende prijzen voor (water)meloen op veiling Castilla-La Mancha begin augustus

De oogst van meloen en watermeloen heeft zich in Spanje ondertussen verlegd naar de regio Castilla-La Mancha. Op 21 juli werd de eerste publicatie vrijgegeven van de Prijstabel voor Meloen en Watermeloen van de Groente-, Fruit- en Wildveiling van Castilla-La Mancha. Het (water)meloenenareaal in de regio daalde met ongeveer 11%, zo meldde de interprofessionele organisatie nog enkele weken geleden.

Na van start te zijn gegaan met een gemiddelde van 28-30 cent per kilo voor meloen van extra categorie en van 35-38 cent per kilo voor witte als zwarte pitloze klasse I watermeloen, zijn de prijzen op 4 augustus opgeklommen naar 37-40 cent per kilo voor meloen van extra categorie en naar 43-45 cent per kilo in het geval van de pitloze klasse I watermeloenen. Toch liggen deze prijzen nog steeds ver achter op de noteringen eerder dit seizoen in de provincie Almería, toen daar het kasseizoen enkele maanden geleden een aanvang nam.

In haar balans van het groente- en fruitseizoen 2021/22 meldt de telersorganisatie Asaja dat de gemiddelde prijs van watermeloen uit de kas, waarvan de opbrengst dit seizoen met 41,7% is gedaald, 64 cent per kilo bedroeg, wat een opmerkelijke stijging van 204% inhoudt vergeleken met vorig seizoen. Meloen uit de kasteelt haalde een gemiddelde prijs van 70 cent per kilo, 159% meer dan vorig jaar. De oogst viel in dit geval 38,2% kleiner uit.

De oogstdaling als gevolg van ongebruikelijke weersomstandigheden in de lente met onder meer een zandstorm, heeft zich in Almería ook doorgezet in de buitenteelt, waar naar schatting tussen de 15.000 en 20.000 kilo minder is geoogst. Daarbij moet opgemerkt dat ook het areaal met 10% was gekrompen. Maar ook hier trad er een opleving van de prijzen op. Asaja Almería meldt dat watermeloen uit de buitenteelt een gemiddelde van 35 cent per kilo haalde, waardoor het voorbije seizoen "op prijsgebied als een van de beste in de afgelopen jaren kan worden beschouwd".

Deze aantrekkelijke prijzen en mooie winstmarges, die ervoor kunnen zorgen dat het watermeloenenareaal in Almería volgend jaar weer toeneemt, hebben echter ook de aandacht van dieven getrokken. Er werd een zorgwekkende golf van diefstallen gepleegd op de percelen, waarbij duizenden kilo's fruit is gestolen voor verkoop op de zwarte markt.

Ondanks de hoge fruitprijzen zal de opbrengstdaling en de kostenstijging tot een aanzienlijke krimp van de winstmarges leiden.

Volgens berekeningen van de sector zou de kostenstijging rond de 30% liggen. Het Spaanse ministerie van Landbouw heeft ons onlangs echter verrast door te melden dat de algemene prijsindex voor landbouwgoederen en -diensten in april van dit jaar 37,84% hoger was dan die in dezelfde maand van 2021 en 2,03% boven de index voor de maand maart 2022 lag.

Officiële gegevens vergen verzameling en verwerking en hebben dus niet altijd betrekking op heel recente periodes, maar de inflatie is ondertussen blijven stijgen tot het hoogste niveau van de afgelopen 38 jaar. In de maand juli werd een j-o-j stijging van 10,8% opgetekend, wat doet vermoeden dat het scenario uiterst complex blijft. Telers in Almería zullen hun rekenmachine boven moeten halen om het nieuwe kasgroente- en fruitseizoen te plannen dat over een paar maanden al van start gaat. Maar nu is het de beurt aan het meloenen- en watermeloenenseizoen in Castilla-La Mancha en de evolutie ervan in de komende weken zal een waardevol licht werpen op hoe de komende teelten kunnen verlopen in het huidige jaar dat zich nog ongewoner aandient dan de al zo buitengewone voorbije jaargangen.

Publicatiedatum: