Hanne Böckmann

"Nieuw aardbeiras Limalexia aantrekkelijk voor de handel"

Bijna vier jaar geleden werd Limalexia op de markt gebracht als het eerste 'marktklare' aardbeienras van de Limgroup. Inmiddels groeit en gedijt de aardbei bij talrijke fruitteeltbedrijven in Duitsland en Noord-Europa. Ook de familie Böckmann in het hart van het Duitse district Osnabrück wijdt zich sinds inmiddels drie jaar aan de teelt van Limalexia. Vanwege de goede resultaten in de eerste twee oogstjaren wordt het ras dit jaar op circa vijf hectare geteeld, deelt eigenaresse Hanne Böckmann ons mee. 

In 2020 werden aanvankelijk 10.000 Limalexia-planten in de volle grond geteeld als proefteelt. Hanne: "In het eerste jaar waren we vooral onder de indruk van het groeigedrag en de homogeniteit van de oogst. Op basis daarvan hebben we onze teeltcapaciteit dan in het tweede jaar uitgebreid naar 20.000 planten, zodat we ook de netto-opbrengst goed met andere rassen konden vergelijken. Met een totale oogst van 20-22 ton waren we zeer tevreden. Hetzelfde gold voor de vruchtgrootte: in tegenstelling tot bepaalde gebruikelijke rassen draagt de Limalexia nauwelijks kleine aardbeien."


Een blik op het bedrijventerrein van aardbeienteler Böckmann

Directe verkoop en groothandel
Als middelgrote aardbeienteler distribueert de familie Böckmann haar oogst zowel via een vaste groothandelspartner alsook via in totaal 34 aardbeienstands in de regio. "Hierdoor is het voor ons altijd een evenwichtsoefening om rassen te selecteren, aangezien we een ras nodig hebben waarmee we beide takken goed kunnen bedienen. Dat hebben we met de Limalexia zonder twijfel goed voor elkaar gekregen. Met het oog op de directe verkoop zou ik zelfs zeggen dat de Limalexia uitnodigt tot herhalingsaankopen. In zoverre heeft de Limalexia zich als een hoogwaardig ras met recht van bestaan gevestigd", schetst Hanne.

In week 30 werden de laatst Limalexia-aardbeien van dit seizoen geplukt.

Net zoals vele andere fruittelers wordt ook Hanne Böckmann met de huidige uitdagingen zoals kostenstijgingen en inflatie geconfronteerd. "Des te belangrijker is de opbrengst per hectare, die dit jaar bij de Limalexia zeer goed was." Hetzelfde geldt volgens Hanne voor de aanbodsituatie. "Afgezien van mei, toen er tegelijkertijd Duitse aardbeien uit de vollegrond, importaardbeien en Duitse aardbeien onverwarmde kassen op de markt kwamen, was de eerste helft van het seizoen vrij matig. Momenteel is de markt daarentegen onderbevoorraad, aangezien veel remonterende rassen niet geoogst kunnen worden, waardoor we voor onze Limalexia-aardbeien goede prijzen kunnen realiseren."

Klimaatverandering bemoeilijkt de teelt
Op langere termijn vormen de klimaatverandering en diens uitwerkingen een duidelijke uitdaging. "In tegenstelling tot andere teeltgebieden hebben we een relatief mild klimaat, hoewel ook wij voor een deel met extreem weer te maken hebben, zoals droogte of hevige regen. In dit opzicht is ook de rassenkeuze extreem belangrijk. Daarnaast leggen wij ons ook toe op bedekte teelt, in tunnels en sinds kort ook op stellingen." 

Rechts: Tijdens het seizoen worden de aardbeien 's morgens tussen 4:00-5:00 uur geoogst en vanaf 9:00 uur vers bij de desbetreffende aardbeienstand verkocht. De aardbeien worden ter plaatse vanuit 4x1 kg-trays omgepakt in de gewenste verpakkingscontainers en gesorteerd. Voor de handel worden overwegend schaaltjes van 400 of 500 gram gebruikt.

Voor meer informatie:
Hanne Böckmann 
Böckmann Erdbeeren GmbH & Co.KG
Schwagstorfer Eue 15
D - 49179 Schwagstorfer, Duitsland
Tel: +49 (0) 5473 95 97 830
mail@boeckmannerdbeeren.de 
www.boeckmannerdbeeren.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven