Jon Clark - FGA Farming

"35% van onze Britse kersen exporteren naar het Midden-Oosten, Azië en EU"

Nu het Engelse kersenseizoen ten einde loopt, is het weer een grote verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen het koud en saai was.
"Wij zijn zeer tevreden over het verloop van het seizoen," zegt Jon Clark, directeur van FGA Farming. "Het weer is ons goed gezind geweest: droog met veel zon, wat stevig fruit van goede kwaliteit heeft opgeleverd. De totale opbrengst is vergelijkbaar met vorig jaar, maar we hadden veel meer klasse I-fruit in de sortering." 

FGA Farming heeft twee boomgaarden in Kent met een oppervlakte van 100 ha en heeft sinds de aankoop in 2020 veel werk verricht om de grootte en de kwaliteit van het fruit te verbeteren door enkele Chileense technieken toe te passen met ondersteuning van een landbouwdeskundige uit het VK."Het seizoen is dit jaar een paar dagen te vroeg begonnen en is iets vroeger dan normaal geëindigd door de temperaturen van 35-40°C eind juli, waardoor het latere fruit eerder dan verwacht is gerijpt."

Volgens Jon was er aan het begin van het seizoen een beetje concurrentie van goedkopere import van het Europese vasteland; de telers daar hebben door een aantal factoren lagere teeltkosten. "De Britse telers hebben hogere kosten; dit komt door een stijging van de arbeidskosten en van de energie- en transportkosten, maar ook door de noodzaak van bescherming van de boomgaard, omdat één regenbui je oogst kan vernietigen. We hadden verwacht dat er arbeidskrachten uit Oekraïne zouden terugkeren, maar door de oorlog is dat niet gebeurd. In plaats daarvan hebben we een aantal van onze plukkers die voor ons moederbedrijf in Chili werken binnengehaald. Dit zijn professionele plukkers en ze hebben geweldig werk geleverd en dit werd ondersteund door plukkers uit Europa en Indonesië."FGA Farming brengt hun kersen, via haar zusterbedrijf Fruit Growers Alianza, onder twee merken op de markt: Buddy's en Tudor Garden. Deze zijn zowel in het Verenigd Koninkrijk als op de exportmarkten snel bekend geworden vanwege de kwaliteit van de kersen.

"Dit seizoen zullen we ongeveer 35% van onze Britse kersenteelt exporteren naar het Midden-Oosten, Azië en de Europese markt, daarnaast wordt ongeveer 10% afgezet op de nationale markt. Onze focus ligt op het leveren van kwaliteit en de door onze klanten gevraagde fruitgrootte. Wij moeten alle markten in ogenschouw nemen wegens de stijgende kosten en de lagere opbrengsten op nationaal niveau, terwijl de vraag naar kwaliteitsfruit internationaal toeneemt. We kunnen de Britse markt niet veranderen, maar we kunnen wel de markt waaraan we leveren veranderen om een sterke en zekere toekomst te garanderen."

"De oogsttijd is behoorlijk stressvol, nadat je een jaar hebt besteed aan het opbouwen van en investeren in je oogst, is er in een paar weken veel te doen, maar we zijn gezegend met een goed team bij FGA Farming van zowel fulltime werknemers als seizoensarbeiders voor de lange termijn, samen met onze plukkers. Wij waarderen echt alles wat zij doen, samen met de klanten die ons fruit afnemen."

Voor meer informatie:
Jon Clark
FGA Farming
+44 1354 699420
jon.clark@fgaltd.co.uk     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven