"Exportprijs van Chinese gember met bijna 30% gestegen ten opzichte van vorige maand"

De prijs van Chinese gember is tijdelijk gestegen als gevolg van weersomstandigheden in teeltgebieden en speculatie op de markt. Shandong Zhuoyi Import and Export is een exportbedrijf dat gespecialiseerd is in gember uit Shandong. De woordvoerder van het bedrijf, de heer Wang, sprak onlangs over de huidige omstandigheden op de gembermarkt.

"De fabrieksprijs van Chinese gember ligt momenteel rond de € 1.016 per ton, wat een stuk meer is dan de prijs van € 435 per ton vorige maand," vertelt Wang. "Er zijn verschillende redenen voor de prijsstijging. Ten eerste was er zware regenval in Qingdao en Anqiu, waardoor een deel van de gember onverkoopbaar is. De productkwaliteit van de nieuwe gemberoogst is niet stabiel. Bovendien speculeren handelaren op de markt. Sommige handelaren met opslagruimte denken dat de prijs van gember later in het seizoen zal stijgen en daarom kopen zij gember in grote hoeveelheden. Dat is een andere reden voor de prijsstijging."

De nieuwe oogst vindt plaats in november. En het volgende gemberexportseizoen begint eind december. "De hoge binnenlandse gemberprijs doet ook de exportprijs van gember stijgen en het valt nog te bezien of de internationale markt bereid is de prijs te betalen," licht Wang verder toe. "De recente marktomstandigheden waren niet ideaal voor de export. De stijgende prijs verzwakt de concurrentiepositie van Chinese gember op de internationale gembermarkt. Ons overzeese ordervolume is kleiner dan rond vorig jaar deze tijd."

"De verschepingskosten zijn nu relatief stabiel. De kosten voor verscheping naar Europa liggen rond de € 7.936 per container. Dat is € 96,78 per container minder dan vorige maand. De verschepingskosten vertonen in het algemeen een dalende trend, maar ze blijven nog steeds hoger dan normaal. Naast de dure scheepvaarttarieven hebben de havens ook te kampen met een werkachterstand en een tekort aan arbeidskrachten. Deze problemen hebben een grote impact op het wereldwijde productverkeer."

Naast gember exporteert Shandong Zhuoyi Import and Export ook knoflook, uien, appelen, peren en Chinese kastanjes.

Voor meer informatie:
Mr. Wang
Shandong Zhuoyi Import and Export Co., Ltd.
wangjunjie@shangzhuofood.com  
+8613213293300 
+8617362151011 
www.shangzhuofood.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven