Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export van ruim 250.000 ton verwacht

Peruaanse blauwe bessenseizoen begint goed

Van de start van het Peruaanse blauwe bessenseizoen in de maand mei tot eind juli is er reeds meer dan 10.000 ton fruit geëxporteerd. Dat is meer dan de seizoensstart van vorig jaar. Ongeveer 92% werd over zee verscheept, 8% door de lucht. Momenteel is 9,2% van de totale blauwe bessenexport, ofwel 992 ton, fruit van biologische teelt.

De export ligt in lijn met wat de telersvereniging Proárandanos eerder had vooropgesteld. "Als we zo verdergaan, zal er tegen het einde van het seizoen meer dan 250.000 ton geëxporteerd worden", zegt manager Luis Miguel Vegas. Dit zou een groei van meer dan 25% betekenen ten opzichte van vorig seizoen. Normaal gezien zal 90% tussen augustus en december worden geëxporteerd, en 50% in de maanden september en oktober.

Tot eind juli is China de belangrijkste bestemming, op de voet gevolgd door de VS. Met 3.906 ton nam China in die periode 37% van de door Peru geëxporteerde blauwe bessen af, terwijl de VS goed was voor 34% (3.649 ton). De EU klokte af op 13% (1.394 ton), het Verenigd Koninkrijk op 9% (917 ton) en de overige bestemmingen samen op 8% (809 ton).

Economische impact
Momenteel worden blauwe bessen op 18.000 hectare, verspreid over verschillende regio's van het land, geteeld. 

Tot nu toe heeft het departement La Libertad met een aandeel van 57% de meeste blauwe bessen voor de export aangebracht, gevolgd door Lambayeque met 26%, Ancash met 11%, Ica met 3%, Lima met 2%, Piura met 1% en Moquegua met 0,3%. 

Nieuwe markten aanboren
Voor de Peruaanse blauwe bessensector is het essentieel om toegang te krijgen tot nieuwe markten. Dankzij het geleverde werk op het gebied van promotie en sanitaire procedures kon in 2020 Taiwan, vorig jaar India en Maleisië en dit jaar Israël als markt aangeboord worden. 

Voor andere landen zoals Indonesië, Zuid-Korea, Vietnam, Japan, Nieuw-Zeeland en Ecuador wordt er hard gewerkt aan de marktopening.

De uitdagingen
De belangrijkste problemen zijn logistiek en de importkosten van essentiële grondstoffen. De hoge kosten van zeevracht en van importproducten zoals meststoffen drukken de winstmarges.

En hoewel er niet genoeg ruimte op de schepen is, zien we dat de exportsector van tuinbouwproducten in het algemeen zich enorm inspant om de groenten en fruit in de beste omstandigheden te verladen.

Een andere grote uitdaging voor Peru is het stimuleren van de vraag. Het is essentieel om te werken aan promotiecampagnes in de verschillende markten. Het grotere aanbod moet hand in hand gaan met een grotere vraag.

Publicatiedatum: