Gemiddeld 6,1 kg per persoon in 2022

Licht herstel perzik- en nectarineconsumptie in EU

Volgens een rapport van de Europese Commissie over de marktvooruitzichten voor de zomer van 2022 zal de consumptie van perzik en nectarine in de EU ondanks de koopkrachtdaling naar verwachting met 3% toenemen ten opzichte van 2021 tot gemiddeld 6,1 kilo per persoon. Dit duidt op een licht herstel, aangezien dit cijfer uiteindelijk nog 5% lager ligt dan het vijfjarig gemiddelde. Volgens de Europese Commissie wordt de groei van de consumptie gedreven door een hogere opbrengst, mooi weer en de heropleving van het toerisme.

Dit jaar zullen er in Europa meer perziken en nectarines worden geoogst dan vorig jaar dankzij een aanzienlijke opbrengst in Frankrijk, Italië en Griekenland. In Spanje hangt er daarentegen minder fruit aan de bomen door het slechte weer in het voorjaar. In het rapport van de Commissie, dat de Spaanse telersvereniging Fepex heeft geanalyseerd, staat dat de totale opbrengst van perziken en nectarines in de EU in 2022 met 3% zal toenemen tot 3,4 miljoen ton, wat evenwel 9% minder is dan het vijfjarig gemiddelde.

Hoewel de verwachte hogere opbrengst ook de verkoop buiten de EU zou moeten stimuleren, zal de export van perziken en nectarines stabiel blijven op ongeveer 140.000 ton (+2% j-o-j). De huidige moeilijkheden bij de export naar Oost-Europa – Wit-Rusland en Oekraïne behoren tot de top 5-bestemmingen – zullen een negatief effect hebben op de afzet.

De Europese import van perziken en nectarines uit derde landen zou de groeiende trend voortzetten en naar verwachting met 11% toenemen tot in totaal 47.000 ton in 2022.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven