Miguel Ángel Gómez, van Afruex: "Het watertekort wordt steeds nijpender"

Kersenbomen in de Jerte-vallei zijn verbrand

In de Jerte-vallei wordt al dagenlang gevochten tegen de vlammen,  sinds een brand uitbrak in het hart van de Garganta de los Infiernos. Deze brand heeft zich gevoegd bij andere branden in de provincie, die meer dan 6.000 hectare hebben verwoest. De regionale regering denkt dat de brand mogelijk opzettelijk is aangestoken.

De Jerte-vallei bezit niet alleen prachtige natuurreservaten, maar is ook emblematisch in de fruit- en groentesector vanwege de kersen en de picota's. Deze zijn dan ook direct en indirect het slachtoffer geworden van de brand. In andere gebieden, zoals de Hurdes, zijn ook enkele percelen met kastanjebomen verbrand.

"In de vallei zijn er veel kersenplantages, en een paar van deze plantages zijn verbrand", zegt Miguel Angel Gomez, directeur van de Vereniging van fruittelers van Extremadura, AFRUEX.

Volgens de vertegenwoordiger van deze vereniging hebben de branden de productie en de afzet van picota-kersen vertraagd, aangezien honderden inwoners van het gebied moesten worden geëvacueerd en anderen bij de hulpverlening betrokken raakten.

Bovendien verergeren deze incidenten de ernstige droogte die het gebied teistert. "Het watertekort wordt steeds nijpender. Er worden grote hoeveelheden water gebruikt om de branden te blussen, wat absoluut noodzakelijk is, maar ook verontrustend voor degenen die hun gewassen moeten irrigeren. We maken ons zorgen over de aanvoer van irrigatiewater voor de komende maanden", aldus Miguel Ángel Gómez.

In de Jerte-vallei leven vele gezinnen van de kersen- en de picotateelt, en de bedrijven die het fruit op de markt brengen zijn de belangrijkste werkgevers in het gebied. De picota-oogst loopt over ongeveer drie weken ten einde, en de piekperiode is al voorbij. De branden zijn momenteel onder controle, maar nog niet geblust.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven