Melon House Fair 2022 (Enza Zaden)

"Nieuwe meloenrassen vervolledigen de productiecyclus met behoud van dezelfde smaak"

Na twee jaar van virtuele edities als gevolg van de pandemie, heeft Enza Zaden zijn Melon House Fair in Murcia (van 27 juni tot en met 8 juli) opnieuw live gehouden, gecombineerd met een online-formule voor wie niet naar de Spaanse provincie kon afreizen. "We komen er in de eerste plaats samen met telers, maar dit jaar hebben we ook de focus gelegd op het contact met de distributiesector. We hebben voor een ruimere benadering gekozen, waarbij de nadruk ligt op complete programma's en een meer holistisch beeld van de meloen- en watermeloenmarkt. Het gaat om verschillende perspectieven die voor iedereen waarde kunnen toevoegen", zegt Giuseppina Inturrisi, Marketing Specialist bij Enza Zaden.

Het zaadbedrijf heeft gekozen voor nieuwe rassen die de productiecyclus vervolledigen, met resistentie tegen echte meeldauw en bladluizen en een consistente smaak over het gehele seizoen heen. Het nam ook de gelegenheid te baat om enkele noviteiten in pompoen te presenteren. "Resistentie werd vroeger vooral beschouwd als een interessant aspect voor de teler, maar nu zien we ook steeds vaker de voordelen voor de hele keten. Want naast een goede opbrengst betekenen resistente producten ook minder residuen en een gegarandeerde aanvoer. Om de aanvoer het hele jaar door te garanderen, zijn onze programma's gericht op verschillende teeltgebieden en resistenties. Daarbij zorgen we voor rassen die altijd dezelfde smaak hebben om aan de verwachtingen van de consument te kunnen voldoen", aldus Giuseppina. 

Consumptie stijgt het hardst bij gele meloen
Volgens Miguel Salinas, productmanager Cucurbitaceae voor West-Europa, blijft het areaal met gele meloen in Spanje toenemen om tegemoet te kunnen komen aan de vraag in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in andere Europese landen zoals Duitsland en Nederland. "Een van de redenen waarom de consumptie van gele meloen toeneemt, is de verbetering van de kwaliteit en de smaak in de afgelopen jaren", zegt hij. 

Het bedrijf lanceert een nieuw ras voor de late aanplant in Murcia en Castilla-La Mancha met een gewicht tussen de 1,5 en 1,8 kg, wat de populairste maat is op de markt. 

"Met Piel de Sapo zijn we het meest gegroeid qua marktaandeel" 
"Enza Zaden is een belangrijke speler in het segment van de Piel de Sapo-meloen", verzekeren Miguel en Giuseppina. "In Spanje hebben we al de hele productiecyclus kunnen sluiten, met een compleet programma dat resistent is tegen echte meeldauw en bladluizen en dat voor alle teeltgebieden een oplossing heeft. We hebben dit jaar een nieuw ras – dat nog geen commerciële naam heeft – voor de late aanplant in Murcia en Castilla-La Mancha, terwijl de teeltgebieden in Brazilië en Senegal al gedekt zijn. Nu begint de verkoop van Barroso ook goed te lopen voor de teelt in de kassen van Almería als aanvulling op Campuzano, Camacho en Alcarez voor de teelt in Murcia en Almadén en Alcarez in Senegal en La Mancha."

"Ons marktaandeel is het meest gegroeid in het segment van de Piel de Sapo-meloen. We hebben de cyclus vervolledigd met producten met een uniforme smaak en sappigheid. Ondertussen blijven we vooruitgang boeken bij de veredeling van mini-Piel de Sapo-meloenen, waarbij we werken met dezelfde parameters die worden toegepast op conventionele Piel de Sapo-meloenen", voegen ze eraan toe. 

Nieuwe Galia-meloenrassen met resistentie tegen echte meeldauw en bladluizen 
Wat de Galia-meloen betreft, lanceert het zaadbedrijf de nieuwe rassen Bernal en Maioral, die beide resistent zijn tegen echte meeldauw en bladluizen. Bernal is ontwikkeld voor het vroege segment in Murcia en garandeert een goed kaliber, gemakkelijke vruchtzetting en hoge productie, terwijl Maioral een meloen is voor de late aanplant in Murcia (april en mei) en La Mancha (mei en juni), met een gemakkelijke vruchtzetting, uniform kaliber, goede interne kwaliteit en lange houdbaarheid aan de plant. 

"Galia is een meloen voor de grote volumes op de internationale markt, in tegenstelling tot enkele meloenen die het vooral goed doen op specifieke binnenlandse markten, zoals Piel de Sapo in Spanje, Branco in Portugal of Charentais in Frankrijk. We hebben het voor elkaar gekregen dat onze rassen goed aangeven wanneer ze het rijpingspunt hebben bereikt voor de oogst." 

Een nieuw Cantaloupe-ras staat weer een stap dichter bij de smaak van een Charentais
De consumptie van meloenen fluctueert de laatste jaren nogal. "Er is steeds meer concurrentie in het schap met ander fruit zoals mango, ananas en kiwi. Vooral Cantaloupe of Charentais lijden daaronder. Maar de verbetering van de kwaliteit en de homogeniteit van de smaak gedurende de hele productiekalender zorgt ervoor dat de consumptie in markten zoals Dubai groeit, naast de traditionele bestemmingen in Europa en Azië." 

"De teelt in Midden-Amerika is zeer wijdverbreid en onze rassen zoals Konquista blijken een goede bondgenoot te zijn voor telers in verschillende gebieden én voor de supermarktketens. Het is een Cantaloupe-meloen die qua smaak steeds dichter bij een Charentais aanleunt. In Brazilië heeft Konquista laten zien dat het ondanks het regenseizoen zijn kwaliteit behoudt", benadrukt Miguel Salinas. 

Als nieuwigheid lanceert het zaadbedrijf een nieuw ras (nog zonder handelsnaam) met kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van Konquista. Het nieuwe ras is resistent tegen echte meeldauw en bladluizen en is bedoeld voor de teelt in de late gebieden van Murcia en La Mancha. De verkleuring van de schil geeft duidelijk aan wanneer de meloen het best geoogst wordt.

Voor de Charentais-markt zet Enza Zaden met Renaudot, als aanvulling op Pleiade, een belangrijke stap in de bladluisresistentie. "Ten gevolge van de pandemie, de logistieke problemen en de dalende winstmarges is het areaal in Frankrijk de afgelopen twee jaar sterk gedaald. We werken met Charentais-meloenen die zijn aangepast aan de behoeften van elk teeltgebied", vertelt Miguel Salinas.

Opmars van Sugar Baby watermeloenen
Het bedrijf stelt ook een nieuwe, hoogproductieve en smaakvolle Sugar Baby watermeloen voor die binnenkort commercieel zal zijn. Daarnaast valt Río Grande op, een watermeloen met gestreepte schil waarvan de belangrijkste markt de Verenigde Staten is, maar die ook zeer goed wordt ontvangen door Spaanse telers omdat hij perfect geschikt is voor verwerking tot voorgesneden product. 

Het bedrijf heeft nu ook een nieuwe mini-Sugar Baby watermeloen, Tyrion, die tussen de 1,8 en 2 kg weegt. De plant is zeer krachtig, wat leidt tot een grote opbrengst. Daarnaast is ook de smaak geweldig en valt de lange houdbaarheid van de watermeloen op. Tyrion heeft een stevige schil, wat hem een voordeel geeft bij de verwerking en het transport. 

"We zien dat er met Tyrion veel mogelijkheden liggen op de Europese markt, want zijn maatvoering en smaak liggen in de lijn van wat de Europese consument wil", zegt Miguel Salinas. 

 

Voor meer informatie:
Giuseppina Inturrisi
Enza Zaden
Tel: +34 950 583 388 (Spanje)
g.inturrisi@enzazaden.es 
www.enzazaden.com 
www.melonhousefair.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven