Gemüsehandel Reymers

"Klanten komen speciaal voor de ijsbergsla naar ons toe"

In Buchholz in de Nordheide, nabij Hamburg, ligt het groententeeltbedrijf van de familie Reymers, dat in 1904 met zijn werkzaamheden is begonnen. Het bedrijf wordt gerund door Dierk Reymers, terwijl zijn broer Jan Reymers de leiding over de groothandelsstand in Hamburg op zich neemt. We spraken ter plaatse met Jan Reymers over de huidige situatie in ijsbergsla.


Jan Reymers

Goede vraag, maar veel concurrentie
"Mijn broer teelt op ongeveer 170 ha onder andere ijsbergsla, Romaine sla, bonte sla zoals Lollo Rosso en Lolla Bionda, bloemkool, koolrabi, Chinese kool, broccoli en courgette. Deze groenten leveren we aan verschillende centrale magazijnen van Edeka, aan klanten hier op de groothandelsmarkt en aan partijen die de goederen aan de horeca en aan kleinere zelfstandige retailers verkopen", zegt Jan. Zijn groenten worden ook aan convenienceverwerkers verkocht, die in het bijzonder belangstelling hebben voor Lollo-slasoorten.

Bij ijsbergsla is in de zomerperiode vooral de concurrentie uit Nederland goed merkbaar, hoewel het Nederlandse aanbod vanwege de stijgende logistieke prijzen niet meer zo goedkoop is als voorheen. De vraag naar ijsbergsla is goed, maar momenteel is er ook zeer veel aanbod op de markt. Dit zet de prijs enigszins onder druk. "We staan bekend om onze ijsbergsla, waardoor veel klanten speciaal vanwege dit product naar ons toe komen. De kwaliteit is goed, hoewel deze nog wat beter zou kunnen zijn, omdat het in de afgelopen tijd een beetje droog is geweest. Maar we geven de sla zo goed mogelijk water."

Gespannen stemming vanwege de kosten
Jan kon weliswaar nog geen concrete cijfers over de prijsstijging bij ijsbergsla geven, maar er valt een stijging te verwachten, gezien de bemestings- en gewasbeschermingsmiddelen tot wel 50% in prijs zijn gestegen en verpakkingen 30-40 procent duurder zijn geworden. "Dat zijn weliswaar allemaal kleine factoren, maar alles bij elkaar zullen ze van invloed zijn op het product." Een stijging van de productie- en teeltkosten valt echter te verwachten. 

"Ik heb van collega's uit de Pfalz gehoord dat onderzocht wordt of er in de toekomst ook meer afzetkanalen voor losse radijs mogelijk zijn. Bundelen is namelijk zeer arbeids- en daarmee ook kostenintensief.  De handel heeft zich echter altijd sterk ingesteld op radijs in bossen. Over het algemeen merk ik echter dat de stemming in de gehele sector wat gespannen is gezien de kostensituatie", zegt Jan tot slot.

Voor meer informatie:
Jan Reymers
Gemüsehandel Reymers GmbH
Großmarkt Hamburg, Gang K, 398 - 399
Banksstraße 28
D-20097 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 157 73287081
grossmarkt@reymers-gemuese.de
www.reymers-gemuese.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven