Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Scherpenhuizen tevreden over QuickScan Fysieke Belasting

Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!

Pijn in je rug door te zwaar te tillen? Of juist pijn aan je nek door te vaak dezelfde beweging te maken? Ieder jaar telt Nederland 113.000 werknemers met een beroepsziekte die veroorzaakt wordt door een te hoge lichamelijke belasting tijdens het werk. Voor een groot deel betreft het aandoeningen aan arm, nek, schouder en rug. Ook in onze sector, de groothandel in groenten en fruit, komt dit helaas nog te veel voor. Preventie van lichamelijke belasting is dus van groot belang. Het levert niet alleen behoud van goede gezondheid en betere inzetbaarheid van werknemers op, het beperkt ook de verzuimkosten en arbeidsongeschiktheid.

Om hier aandacht voor te vragen start het ministerie van SZW vanaf oktober 2020 met een tweejarige campagne “Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!” Als onderdeel van deze campagne wordt er op de website van www.arboportaal.nl een toolbox gelanceerd met alle beschikbare en betrouwbare (kosteloze) hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan met het verminderen van fysieke belasting.


In het kader van deze campagne wil Handel Groeit de komende tijd extra aandacht geven aan fysieke (over) belasting met een speciale actie i.s.m. een tweetal opleiders: het Buro voor Fysieke Arbeid en STEP. Wil je aan de slag met fysieke belasting in je organisatie? Maar weet niet waar je moet beginnen? En hoe je dit op een gestructureerde manier in de organisatie kan inbedden?

Samen met het Buro voor Fysieke Arbeid danwel met STEP kun je een ‘QuickScan fysieke belasting’ laten maken in je organisatie. Zo breng je de knelpunten rond fysieke belasting in kaart. Vervolgens krijg je een concreet plan van aanpak om stap voor stap te werken aan een vermindering van de risico’s en een laag verzuim. Voor deze scan zal een ervaren trainer samen met een van de medewerkers een dagdeel tot een dag in uw organisatie meedraaien. Op deze manier kunnen de eerste concrete verbeterpunten direct worden overgedragen. De resultaten van de scan worden gepresenteerd aan het management team.

Scherpenhuizen uit Eindhoven heeft recent de QuickScan Fysieke Belasting uit laten voeren door het Buro voor Fysieke Arbeid en zijn hier heel tevreden over. Luc Huijbregts, werkzaam als HR- adviseur bij Scherpenhuizen, geeft aan dat fysieke belasting hoog op de agenda staat bij deze organisatie vanuit het oogpunt van duurzame inzetbaarheid. Scherpenhuizen heeft een relatief grote groep medewerkers in de leeftijdscategorie 50 plus. Luc geeft aan dat ze bevestigd zijn door de resultaten van de QuickScan dat Scherpenhuizen al heel veel dingen goed doet in het kader van de preventieve aanpak van fysieke belasting. Toch zijn er ook zaken benoemd waar nog een verbeterslag behaald kan worden. Je kunt dan denken aan beter gebruik van de aanwezige hulpmiddelen. Het heeft ook te maken met het verhogen van de bewustwording van de risico’s van langdurige overbelasting bij de medewerkers. Een goede training / instructie is dan ook erg belangrijk. “De QuickScan heeft verschillende handvatten opgeleverd waar we mee aan de slag kunnen,” aldus Luc.

De resultaten van de QuickScan zijn gepresenteerd aan het managementteam en later zijn de voorgestelde verbeterpunten ook besproken in de Arbocommissie van Scherpenhuizen. Een voorbeeld van een verbeterpunt die Scherpenhuizen op de korte termijn wil oppakken is het integreren van de thema’s Veiligheid & Fysieke Belasting in de opleiding van hun TWI (Training Within Industry) trainers. Voor de langere termijn is Scherpenhuizen aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor automatisering bij relatief zwaar, repeterend werk. “Kortom, het heeft ons het nodige opgeleverd waar we nu en in de toekomst mee aan de slag gaan.”



Koninklijke Fruitmasters uit Geldermalsen maakte al gebruik van de diensten van STEP om de fysieke belasting van medewerkers te bepalen en te verminderen door het geven van instructies. Elroy Hennen, werkzaam als HR Manager bij Koninklijke Fruitmasters, geeft aan: “Desalniettemin hebben wij de QuickScan uit laten voeren om te bezien waar nog verbeteringen nodig zijn. Als je dan met frisse blik samen met STEP een rondgang maakt en met behulp van de apparatuur ziet wat de fysieke belasting is, dan zorgt dat toch weer voor ‘eyeopeners’. Niet alleen bij de medewerkers, maar ook bij de leidinggevenden. Om onze medewerkers “Fit naar de Finish” te helpen kunnen wij met deze nieuwe inzichten maatregelen nemen om dat te bewerkstelligen.”

De QuickScan Fysieke Belasting wordt u gedurende de looptijd van de campagne aangeboden voor 1400 euro door Buro voor Fysieke Arbeid of door STEP. Handel Groeit biedt bovendien gedurende de looptijd van de campagne 30% subsidie op deze scan aan haar deelnemers. Hiertoe is een maximum aan subsidie per jaar vastgesteld.

Voor meer informatie:
Lobke van Oorschot-Coppens
Handel Groeit
Mob: 06-15476600
l.vanoorschot@handelgroeit.nl
www.handelgroeit.nl/quickscan

Publicatiedatum: