Volgend seizoen 700 bijkomende hectares mango in productie in Peru

In 2022-2023 komen 700 nieuwe hectares mango in de Olmos-vallei, in het departement Lambayeque, in productie. Die zijn een paar jaar geleden aangeplant door drie grote teeltbedrijven.

Lambayeque is na Piura het op een na grootste mangoteeltgebied in Peru en de op twee na grootste exporteur van dit fruit in Peru. In 2020-2021 bedroeg de export 232.683 ton. Volgens gegevens van de Nationale Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa) zijn er ruim 3.100 families die biologische mango’s telen in Lambayeque, meer bepaald in Motupe, Olmos en Jayanca.

Op zoek naar kunstmest
De bloeifase is nabij. Nu worden er idealiter meststoffen toegediend om de juiste kwaliteit en maatvoering te bekomen voor het fruit dat vanaf november wordt geoogst. Maar er zijn zorgen over de beperkte beschikbaarheid van kunstmest en de hoge kosten van alle grondstoffen.

"Dat zal zeker een impact hebben op de oogst, al kunnen we daar nog geen cijfer op plakken", zegt Juan Carlos Rivera, directeur van de Peruaanse Vereniging van Telers en Exporteurs van Mango (APEM). Uit bevragingen die de vereniging onder de aangesloten telers heeft gedaan, blijkt dat er vooral in Piura geen of minder kunstmest zal worden toegediend.

70% van de Peruaanse mangoteelt is in handen van kleinschalige en middelgrote telers, die het moeilijker hebben om de hoge prijs van kunstmest te betalen. Volgens Senasa bezit 80% van de 5.780 kleinschalige telers die mango’s voor de export telen minder dan vijf hectare.

Bron: gestion.pe / agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven