Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 26

'Partijen uit Servië, Bulgarije en Slowakije nieuw in het kersenassortiment'

Duitse kersen domineerden de markt, gevolgd door Turkse kersen. Spaanse, Italiaanse en Griekse partijen volgden qua relevantie, maar verloren volgens de BLE alles bij elkaar aan betekenis. Nadat Belgische importen in de voorgaande week in zeer geringe mate werden aangeboden, won het Belgische aanbod inmiddels duidelijk aan betekenis. Ladingen uit Servië, Bulgarije en Slowakije waren nieuw in het assortiment: meestal werd het ras Kordia aangeboden, dit ras kostte in Hamburg afhankelijk van de kwaliteit tussen de 2,50 en 3,00 euro per kg.

De smaakeigenschappen waren over het algemeen ronduit overtuigend. Het zomerse weer zorgde echter niet per se voor een grotere afname door de klanten. Als gevolg van de toegenomen beschikbaarheid waren handelaren dan ook vaak gedwongen om hun prijzen te verlagen. Grote kersen vanaf 30 mm waren niet volledig uitgesloten van de prijsverlagingen, maar de prijsverlagingen betroffen vanzelfsprekend eerder de kleinere maten.

Appelen
Duitse appelen domineerden nog steeds de markt, maar hun aanbod nam ondertussen continu af. Ook het belang van het Italiaanse aanbod nam duidelijk af. Wat betreft het aanbod van overzee waren de leveringen uit Nieuw-Zeeland groter dan die uit Chili. Leveringen uit Zuid-Afrika en Argentinië maakten het aanbod compleet.

Peren
Het assortiment bestond voor het grootste deel uit Zuid-Afrikaanse en Chileense importen. Aanvoer uit Argentinië, België en Nederland had hooguit een aanvullend karakter. De vraag viel zwak uit, de klanten keken eerder naar steenfruit dan naar peren.

Druiven
Italiaanse druiven domineerden de markt, hun aanbod nam nogmaals toe. Flame Seedless en Sugraone werden aan het assortiment toegevoegd, naast de al gevestigde Victoria en Black Magic. Uit Egypte stamden voornamelijk Prime Seedless en Early Sweet.

Aardbeien
Het Duitse aanbod overheerste. Leveringen uit Nederland, Polen en België dienden hooguit als aanvulling. De beschikbaarheid was meestal toegenomen. Soms werden er grote verschillen in kwaliteit geconstateerd, dit leidde vervolgens tot zeer uiteenlopende prijzen.

Abrikozen
De aanvoer uit Turkije, Frankrijk, Griekenland en Hongarije nam toe, terwijl het Spaanse en Italiaanse aanbod enigszins aan betekenis verloor. Het zomerse weer had weliswaar een positief effect op de vraag, maar desondanks vertoonden de prijzen eerder een neerwaartse dan een opwaartse tendens, want het aanbod was simpelweg te groot.

Perziken en nectarines
Het assortiment bestond hoofdzakelijk uit Spaanse en voor de rest Italiaanse en Franse ladingen. Slechts op sommige plaatsen doken daarnaast ook Griekse partijen op. Het aanbod was toegenomen. De vraag was ronduit goed, maar kon het uitgebreide aanbod maar zelden bijbenen. 

Citroenen
Spaanse, Argentijnse en Zuid-Afrikaanse citroenen vormden de basis van het assortiment. Daarnaast waren er nog wat Italiaanse partijen beschikbaar, meestal onbehandeld. De vraag was niet bijzonder groot en er kon zonder problemen aan worden voldaan.

Bananen
De handel verliep zeer rustig. Vraag en aanbod waren voldoende met elkaar in evenwicht, zodat de handelaren meestal geen reden hadden om de bestaande prijzen bij te stellen.

Bloemkool
Duitse partijen hadden duidelijk de overhand. Leveringen uit Nederland, Polen en Frankrijk dienden slechts ter aanvulling. De vraag was niet bijzonder groot en kon zonder moeite gedekt worden. De prijzen vertoonden geen duidelijke lijn.

Sla
Bij kropsla waren er zowel Duitse als Belgische leveringen beschikbaar. Het Belgische aanbod werd op verschillende plaatsen duurder, het Duitse aanbod werd soms goedkoper. Redenen hiervoor waren onder andere een uiteenlopende kwaliteit of een te groot aanbod. Bij ijsbergsla waren er voornamelijk Duitse en verder Nederlandse partijen beschikbaar.

Komkommers
Het komkommerassortiment bestond hoofdzakelijk uit Duitse, Nederlandse en Belgische leveringen. Alleen in Frankfurt doken daarnaast in kleine omvang ook nog Spaanse partijen op. Het aanbod viel alles bij elkaar te groot uit, waardoor de handelaren prijsverlagingen niet altijd konden vermijden.

Tomaten
Nederlandse en Belgische leveringen hadden duidelijk de overhand. Hun aanbod was net zo sterk toegenomen als het Duitse aanbod. De aanvoer was duidelijk toegenomen. De vraag was weliswaar niet onaardig, maar kon de toename van het aanbod amper bijhouden.

Paprika's
Nederlandse, Belgische en Turkse paprika's domineerden het assortiment, Duitse en Spaanse paprika's vulden het aanbod aan, waarbij met name de Duitse paprika's interessant waren voor de retail. De vraag was niet bijzonder groot.

Bron: BLE 

Publicatiedatum: