"Het is geen gemakkelijk paprikaseizoen in Murcia"

Dit zei althans Eva Pérez, voorzitster van het Paprika-comité van de Spaanse telersvereniging Proexport, in een interview met nieuwsdienst Efeagro. Ze wijst erop dat de telers het geenszins gemakkelijk hebben in een seizoen met minder opbrengst en meer kosten. Vooral de lente met meer regen dan verwacht heeft roet in het eten gegooid.

Maart van dit jaar was de natste maartmaand sinds het begin van de meteorologische metingen: er viel gemiddeld 182,6 liter per vierkante meter, zes keer meer dan normaal. Maar ook in april viel er twee keer zoveel regen als gebruikelijk.

"Terwijl een paprikaplant vele zonne-uren nodig heeft om te groeien en vruchten te ontwikkelen, waren er talrijke bewolkte dagen. Dat maakt het de telers in Murcia heel lastig", vertelde Eva.

Het weer heeft de normale ontwikkeling van het gewas en de kwaliteit van de groenten naar beneden gehaald. Op de veilingen in Murcia en Alicante kwam er wekelijks zo’n 30% minder product binnen dan normaal.

"Het gebrek aan kilo's levert op bepaalde momenten natuurlijk wel goede prijzen op, maar over het gehele seizoen gezien liggen de inkomsten van de telers toch eerder laag. Ze geraken immers nauwelijks aan zeven kilo per vierkante meter, terwijl het rendement op 10 kilo of meer ligt", zei ze.

"De afgelopen jaren lag de paprikaoogst in Murcia rond de 165.000 ton, maar dit seizoen zullen we daar niet aan komen", benadrukte ze.

Het wordt volgens de voorzitster zelfs nog minder als de telers in augustus de gewassen moeten verwijderen die de lagere oogst tot en met juli iets hadden kunnen compenseren door de beslissing van het ministerie van Landbouw om het gebruik van dichloorpropeen, een gewasbeschermingsmiddel, niet meer toe te staan voor de paprikateelt in Murcia.

Ze gaf nog mee dat Proexport en de branchevereniging Fepex het ministerie ervan proberen te overtuigen om deze beslissing terug te draaien. "Anders kan het seizoen wel eens eerder dan verwacht eindigen, met aanzienlijke verliezen voor de sector", besloot Eva Pérez.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven