Gijsbert van Randwijk:

"Ideaal kersenweer en goede smaak en grootte zorgen voor vlotte kersenafzet"

Tholen - "Eigenlijk is het ideaal kersenweer", vertelt Gijsbert van Randwijk van Van Randwijk en Van Doorn Fruit uit Strijensas. Hij teelt op een areaal rond de 5 hectare kersen onder de kap in de Hoeksche Waard. "De kersen hebben dit voorjaar veel zon gehad en daardoor zijn ze veel lekkerder en groter. Daar komen de mensen op terug."

"Vorig jaar waren de kersen veel kleiner en ook minder goed van smaak. Ondanks dat er toen veel minder kersen waren, was het toch een lastig jaar. Nu loopt tot op heden de afzet goed. Het is niet te heet en af en toe een bui kan geen kwaad voor de kersen. De prijzen waren lange tijd goed, maandag is de prijs wel wat gaan zakken door een groter aanbod", vertelt de teler.

"We zijn nog niet eens de Kordia aan het plukken, maar zitten momenteel volop in de Giorgia en Grace Star. Ook de vroege Prim-rassen van Boomkwekerij Fleuren hebben het dit jaar erg goed gedaan. Die komen gelijk met de Burlat, maar zijn veel steviger en groter en hebben dit jaar echt al goede kilo's gegeven. Voorheen vond ik de Kordia altijd het beste ras, maar er komen steeds meer rassen dicht in de buurt. Teelttechnisch is het al niet eens het beste ras meer, al blijft het qua smaak een echte topper."

"Een voordeel is dat er momenteel niet zoveel importkersen op de markt zijn. Supermarkten gingen vroeger veel langer door met importkersen, nu starten ze met de Hollandse zodra er goede Hollandse kersen zijn en goede volumes. Dat brengt de markt beter in evenwicht. Als we de afzet naar de retail zouden missen, hadden we nu teveel kersen gehad."

Van Randwijk en Van Doorn Fruit zet de kersen af richting de binnenlandse groothandel in combinatie met enkele eigen verkooplocaties. Zo heeft het bedrijf een nieuwe kersenschuur met terras langs de N489 in Mijnsheerenland, gecombineerd met kersenstalletjes in 's-Gravendeel en Rhoon."Veel kersen worden er nog langs de weg verkocht. Momenteel zijn er veel mensen aan het fietsen en dan nemen ze bijna automatisch een bak kersen mee. Die zijn supervers, mensen zijn er echt op uit. En als de smaak goed is, komen de mensen er altijd voor terug", aldus Gijsbert.

In Nederland is inmiddels 75 tot 80% van de kersenteelt overkapt. België zit op 25%, maar is volgens de teler wel met een inhaalslag bezig. "Al met al zijn we vooralsnog erg tevreden over het seizoen, maar je kunt in de kersen pas echt de balans opmaken als de laatste geplukt zijn", vertelt Gijsbrecht. Van Randwijk sluit het seizoen traditiegetrouw af met het ras Regina. "Dan is het weer mooi geweest en bereiden we ons weer voor op de appelen- en perenoogst."

Voor meer informatie:
Van Randwijk en Van Doorn Fruit
Gijsbert van Randwijk
Nijverheidstraat 9
3291 CH Strijen
Tel: +31 (0)6 53 67 95 99
gijsbert@hollandsekersen.nl 
www.hollandsekersen.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven