Goede Poolse blauwe bessenoogst verwacht

Het Poolse blauwe bessenseizoen gaat naar verwachting over ongeveer twee weken van start. Het weer is het zachtfruit goed gezind geweest, met dit jaar geen strenge vorst. De volumes zouden groot moeten zijn en er zullen zowel voor de export als voor de binnenlandse markt mogelijkheden zijn.

Sandra Stefaniak-Syguła, eigenaar van de Poolse bessenexporteur BerryTrade, verklaart dat het weer in Polen vrij goed is geweest met het oog op het komende blauwe bessenseizoen, hoewel het seizoen iets vertraging zou kunnen oplopen: "Voor zover wij weten, heeft het dit voorjaar in Polen niet erg gevroren, wat normaal gesproken rond eind april en begin mei gebeurt. Daar komt nog bij dat de winter dit jaar over het algemeen milder was. Het voorjaar was vrij koud in Polen, zodat de blauwe bessenoogst in Polen met ongeveer zeven tot tien dagen zal worden uitgesteld in vergelijking met vorig jaar, wat niet eerder zal gebeuren dan tussen 15 en 20 juli."

Volgens Stefaniak-Syguła kan het een paar weken duren voordat het blauwe bessenseizoen echt op gang komt, omdat er concurrentie zal zijn en er lokaal product beschikbaar zal zijn. "Aangezien er tot dusver geen grotere problemen met het weer zijn geweest, zouden de hoeveelheden uit Polen zeer goed moeten zijn. De exportmogelijkheden in juli zouden beperkt kunnen zijn door de grote hoeveelheden lokaal geteelde blauwe bessen in de westerse landen, en door de concurrentie van andere grote teeltlanden, zoals Roemenië en Oekraïne. Zoals gezegd, zou in Polen het hoofdseizoen niet eerder dan 15-20 juli moeten beginnen. Dit betekent dat augustus een zeer goede verkoopmaand voor de Poolse telers zou moeten worden, omdat we hopen dat tegen die tijd de lokale blauwe bessen in de Duitstalige landen en in andere importerende landen uit het westen hun seizoen al zullen hebben voltooid."

De Poolse binnenlandse markt is ook een solide markt gebleken, legt Stefaniak-Syguła uit. "De lokale Poolse markt is ook veelbelovend, aangezien de consumptie van blauwe bessen in Polen voortdurend toeneemt. In tegenstelling tot enkele jaren geleden, is de blauwe bes nu ook een product dat 365 dagen van het jaar in alle Poolse winkels verkrijgbaar is. Het product wordt ook sterk gepromoot door verschillende telersverenigingen en door de retailhandel zelf, in reclamespots en op reclameborden."

De oorlog in Oekraïne heeft de vooruitzichten wat betreft beschikbare arbeidskrachten in Polen veranderd, aangezien er oorspronkelijk veel Oekraïense mannen kwamen werken. Dat is dit jaar niet mogelijk: "Het is nu al merkbaar dat we de mannelijke werknemers uit Oekraïne missen. Zij mogen hun land niet verlaten vanwege de mobilisatie daar. Er zijn veel vrouwen uit Oekraïne die een paar maanden geleden naar Polen zijn gekomen, op de vlucht voor het door oorlog verscheurde Oekraïne. Zij zijn nu bereid werk aan te nemen, vooral in bedrijven zoals het onze; gevestigd in grote steden of zeer dicht bij grote steden. Het is echter belangrijk te vermelden dat Poolse bedrijfseigenaren deze mensen ook moeten helpen bij het vinden van plaatsen op kleuterscholen voor hun kinderen, het vinden van appartementen en dergelijke."

"Een andere uitdaging waar we nu voor staan is het feit dat er niet genoeg chauffeurs zijn, omdat veel Oekraïense chauffeurs die bij Poolse bedrijven werken moesten vertrekken om te vechten, of Oekraïne niet mogen verlaten. Dit, in combinatie met de exorbitante benzinekosten, heeft de transportkosten verhoogd en maakt het moeilijk om transport voor onze bessen te vinden. De eerste twee weken van ons seizoen in juli kunnen ook een grote uitdaging vormen, maar augustus en begin september zouden een heel goede periode voor Poolse blauwe bessen moeten zijn. Dit is voordat Peru met grote zendingen begint," besluit Stefaniak-Syguła.

Voor meer informatie:
Sandra Stefaniak-Syguła
Berrytrade
Tel: +48 692 640 720
sandra@berry-trade.com 
berry-trade.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven