"We krijgen slechts € 0,20 per kilo voor onze watermeloenen"

Na Almería is de 400 km verder westwaarts gelegen provincie Sevilla het op één na grootste teeltgebied voor watermeloen in het Zuid-Spaanse gewest Andalusië. Alles wees erop dat de aangekondigde beperkte oogst in Almería – en in het oosten van Spanje in het algemeen - als gevolg van de impact van de regenval en de zandstorm op de bestuiving en de vruchtzetting in het voorjaar, de prijzen van het beschikbare fruit zou doen stijgen.

En dat gebeurde ook, toch aan de start van het seizoen. In week 17 begon het seizoen volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw met een gemiddelde prijs van € 0,97 per kilo, ver boven de € 0,54 per kilo in 2021 of € 0,48 per kilo in 2020. In de afgelopen weken hebben de prijzen echter een tuimeling gemaakt. Van week 22 naar 23 zijn de prijzen voor watermeloenen uit de beschermde teelt in Almería met ongeveer 40% gedaald, zo merkt het Andalusische Prijzen- en Marktobservatorium in zijn meest recente rapport op. Ook in Sevilla hebben de telers de prijzen voor hun watermeloenen zien zakken.

Telersvereniging Coag Sevilla meldt dat de telersprijzen in Sevilla in sommige gevallen al zijn gekrompen tot € 0,20 cent, terwijl de teeltkosten zijn gestegen. Volgens officiële gegevens van het ministerie van Landbouw lagen de teeltkosten in de maand maart bijna 38% hoger dan die van dezelfde maand in 2021. En de kosten zijn sindsdien blijven stijgen door de torenhoge inflatie in de hele eurozone.

"We hebben weet van een bij ons aangesloten teler in de streek van Lebrija die deze prijs werd aangeboden. Hij ging daar niet op in en probeert nu zelf z’n fruit rechtstreeks te verkopen om wat winstmarge te kunnen behalen. De kosten voor het telen van watermeloenen liggen rond de € 9.000 per hectare en dan is € 0,20 per kilo verliesgevend, iets wat bovendien in strijd is met de Ketenwet in Spanje", vertelt Diego Bellido van telersvereniging Coag. "Ondertussen zie je de watermeloenen in de supermarkt voor € 1,20 of € 1,50 per kilo in het schap liggen. Het is triest om te zien hoe watermeloen dit jaar een luxeartikel is geworden."

"Vorig jaar verloor diezelfde teler zo'n € 60.000 toen een Nederlands bedrijf, waarvoor hij de watermeloenen met Europees kaliber had geteeld, uiteindelijk afzag van de aankoop. Een contract is helaas vaak niets waard. Wie het contract opstelt, eist dat, zelfs als de oogst tegenvalt, de teler de vastgestelde hoeveelheden toch moet leveren, en als er overaanbod is, begint de koper bezwaren te maken om het product niet te moeten afnemen."

"Daarom ben ik ervan overtuigd dat er in de coöperaties in Sevilla en Andalusië in het algemeen nood is aan een buitenlandse verkoopafdeling die de aanplant en de oogst plant en coördineert en zich wijdt aan de afzet en export van de groenten en het fruit. Momenteel zijn we te afhankelijk van tussenpersonen en hun commissies. Ook Extenda, het handelsbevorderingsagentschap van Andalusië, promoot al enige tijd de implementatie van deze afdelingen in coöperaties en verenigingen", zegt Diego. "De bedrijven en coöperaties in Almería en Murcia laten ons niet alleen zien dat het belangrijk is om een kwaliteitsproduct te hebben, maar ook een eigen buitenlandse handelsafdeling. Want zo vermijden we gevallen zoals die van deze teler uit de provincie Sevilla, die zijn watermeloenen tegen € 0,70 cent per kilo rechtstreeks in z’n boerderijwinkel verkoopt en tegen € 0,50 aan de groothandelaren om wat meer te verdienen dan wat grote inkopers hem voor zijn fruit bieden", vertelt Diego Bellido.

"Ik heb al zo'n 60.000 kilo watermeloen geoogst en er ligt nog wat fruit op het veld", legt de teler uit. "Er worden belachelijke prijzen van
€ 0,20-0,25 geboden die de kosten niet eens dekken. En er wordt gezegd dat watermeloenen nog elke week in prijs dalen. Als we zo verdergaan, zullen we nog moeten betalen ook om van ons fruit af te geraken."

Voor meer informatie:
Diego Bellido
Coag Andalucía
coagandalucia@coagandalucia.com
www.coagandalucia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven