Frische aus Westfalen

"Hittegolf heeft alleen bij bloemkool en broccoli tot een klein tekort geleid"

Op de akkers van groentenkwekerij Frische aus Westfalen wordt sinds begin mei ijverig bloemkool, broccoli, koolrabi en sla geoogst. "In tegenstelling tot vorig jaar is het begin van de oogst dit jaar volgens plan verlopen. De kwaliteit en hoeveelheden zijn tot nu toe tevredenstellend tot goed", zegt Sebastian Dörmann, directeur van het bedrijf uit Bielefeld.

De start van het seizoen in de vollegrondsteelt werd dit jaar echter gekenmerkt door hitte en aanhoudende droogte. Sebastian: "Hoewel de gevolgen dankzij de modernste irrigatietechniek tot nu toe meevielen, hebben de hoge temperaturen de groei van de gewassen in de vollegrond iets afgeremd. Alleen bij bloemkool en broccoli leidde dit tot een klein tekort. Verder is de vraag tot nu toe zeer goed geweest en de vraag naar broccoli en bloemkool komt is in grote lijnen in overeenstemming met ons teeltplan. In zoverre heeft de verkoop tot nu toe gewerkt."


Een blik op de teelt in de vollegrond

Tijdens de zomervakantie neemt de vraag over het algemeen aanzienlijk af, meldt de groentenspecialist met het oog op de naderende zomerdip. Ook de hitte kan volgens Sebastian tot een extra daling van de vraag leiden. "Boven de 30 graden Celsius heeft de consument over het algemeen minder trek in koolgroenten." Ondertussen neemt bij hogere temperaturen de vraag naar regionale sla toe. "Tot nu toe is de vraag naar onze ijsbergsla en slaharten al heel goed geweest. We zijn relatief vroeg met de oogst begonnen en konden ook al van aanvang aan relatief grote volumes op de markt kwijt. Vergeleken bij koolgroenten is de slamarkt echter zeer concurrerend, waarbij al vroeg in het seizoen meerdere teeltregio's de markt onder druk zetten met een groot aanbod."

Stijgende vraag naar regionale slaharten
Volgens Sebastian is de Duitse vollegrondsla duidelijk in opmars. "Het aanbod aan Duitse slaharten (mini-romanasla) op de markt wordt geleidelijk groter. Om ook in de toekomst aan de stijgende vraag te kunnen voldoen hebben wij ons teeltareaal nu dienovereenkomstig uitgebreid. Onze slaharten worden overwegend in flowpacks van twee of drie stuks verkocht, ofwel als gemengde verpakking met rode en groene slaharten, ofwel in afzonderlijke kleuren. In het geval van ijsbergsla leveren we zowel kratten van tien of twaalf stuks aan de versmarkt, alsook aan de industrie voor verwerking. Het hoofdseizoen duurt afhankelijk van de kwaliteit en de vraag tot in oktober, daarna komen de Duitse koolgroenten weer meer in trek bij de consumenten."

Ook Frische aus Westfalen wordt geconfronteerd met de huidige uitdagingen in de groententeelt, bevestigt Sebastian. "De huidige kostenstijgingen van allerlei aard zijn natuurlijk een moeilijke factor en leiden dan ook tot meer discussie in de dagelijkse praktijk. Men probeert het bedrijfsproces op een of andere manier te optimaliseren, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van bemesting of gewasbeschermingsmiddelen, om zo mogelijk geld te besparen."

Versnelde automatisering
Volgens Sebastian speelt ook het gebruik van moderne plant- en landbouwtechniek daarbij een doorslaggevende rol. "De huidige algemene omstandigheden zorgen voor een aanzienlijke versnelling van de automatisering. Niet alleen bij ons, maar ook bij onze collega's. Afgelopen najaar hebben we al een complete oplossing voor de volledige verwerking, zoals het wassen, wegen en sorteren van onze pompoenen, in gebruik genomen. En we overwegen om verdere stappen in deze richting te nemen", luidt het tot slot.

Foto's: Frische aus Westfalen GmbH 

Voor meer informatie:
Sebastian Dörmann
Frische aus Westfalen GmbH
Blackenfeld 104
D-33739 Bielefeld, Duitsland
Tel: +49 (0)521 399 48 50
s.doermann@frischeauswestfalen.de  
www.frischeauswestfalen.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven