Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paco Fernández, van de BOB Pera de Jumilla (Murcia):

Door voorjaarsregens is de oogst van Jumilla-peren met 50% gedaald

De Spaanse regio Murcia is een belangrijke teler van zomerfruit. Het aanbod van meloen, watermeloen en steenfruit zal in de komende weken worden aangevuld met dat van een fruitsoort waarvan de kwaliteit op Europees niveau is bekrachtigd met een beschermde oorsprongsbenaming: de Peer van Jumilla. Net als bij andere fruitsoorten heeft het lenteweer helaas een impact gehad op de opbrengst.

"De oogst van de peren van Jumilla gaat in de vroegste gebieden rond het eerste weekend van juli van start. Dan begint het fruit voldoende hardheid en zoetheid te bereiken die nodig is voor de kwaliteitsparameters. Dit jaar valt het seizoen letterlijk een beetje in het water vanwege de regenval in de maand maart. In volle bloei regende het onophoudelijk gedurende 7 à 10 dagen, waardoor de bestuivers niet konden uitvliegen om hun werk te doen. Vanuit de Toezichtsraad ramen we het verlies aan oogst op zo’n 40 à 50% en daar moeten we nog de specifieke schade bij optellen als gevolg van hagelbuien na de vruchtzetting", vertelt Paco Fernández, technisch directeur van de BOB Pera de Jumilla. "We verwachten echter wel een goed jaar qua prijzen, met hogere waarden dan voorgaande jaren."

"De Jumilla-peer wordt voornamelijk in Spanje en Italië op de markt gebracht, waar Ercolini, een ras van Italiaanse oorsprong, zeer wordt gewaardeerd. Onze peer met oorsprongsbenaming heeft misschien nog een streepje voor vanwege zijn kwaliteit en maatvoering." Volgens de specificaties van de Toezichtsraad komen enkel peren van klasse extra (met diameter +58 mm) en klasse I (met diameter +52 mm) en met een Brix-waarde van boven de 10,5 in aanmerking om als peren met beschermde oorsprongsbenaming op de markt te worden gebracht. "Ook de niet-gecertificeerde peren, de kleinere maten dus, worden geëxporteerd, maar dan naar andere bestemmingen zoals het Midden-Oosten. In die landen kennen ze het concept van de herkomstbenamingen nog niet goed en begrijpen ze niet waarom een product met een oorsprongsbenaming een hogere prijs zou moeten hebben dan een niet-gecertificeerd product. Toch getroosten we ons zeker inspanningen om markten buiten Europa aan te boren voor onze producten met een herkomstbenaming. Zo waren we afgelopen april met alle bedrijven uit Murcia die producten met een oorsprongsbenaming afzetten in Berlijn aanwezig om onze producties te promoten."

"We richten ons echter ook op de afzet binnen Spanje, en met name in Murcia zelf, want de afgelopen jaren waren we meer bekend buiten de provincie dan erin", zegt Paco. "Met alle oorsprongsbenamingen in de regio hebben we zelfs de vereniging Origen Murcia opgericht om onze producten te promoten, te beginnen in de provincie zelf."

De Peer van Jumilla is een van de vele BOB’s en BGA’s in de provincie, met onder meer emblematische producten zoals de Meloen van Torre Pacheco of de Perzik van Cieza. De perenteelt in Jumilla gaat volgens de beschikbare historische gegevens waar de Toezichtsraad graag mee uitpakt terug tot de 16de eeuw, tijdens het bewind van Filips II. Na 5 eeuwen te hebben standgehouden in de boomgaarden van de streek, wordt de teelt momenteel echter geconfronteerd met een probleem dat de toekomst van de sector bedreigt: de opvolging binnen de teeltbedrijven.

"De peer, of het nu om onze Ercolini-peer met oorsprongsbenaming gaat of om de bestuivers die we in Jumilla gebruiken, zoals de San Juan of Limonera-peer, heeft nooit problemen gehad op de markt", zegt Paco Fernández (zie foto rechts). "Dit in tegenstelling tot andere producten die opeens populair worden en waarvan in korte tijd een groot areaal wordt aangeplant om dan weer een terugval te kennen door het plotse overaanbod en dalende prijzen. Onze peer is misschien moeilijk te telen, maar het is een zeer gewaardeerd product dat zeer goed verkoopt en de telers altijd een mooi inkomen bezorgt."

"Toch is het steeds moeilijker om jonge mensen warm te maken om het werk verder te zetten op de percelen van hun ouders of grootouders. Daarnaast is er een groot gebrek aan arbeidskrachten, want niemand wil meer op het land werken. Bij het begin van het verkrijgen van de oorsprongsbenaming sloten veel mensen zich aan, terwijl het daarna wat bergaf ging. Gelukkig zijn we er de afgelopen jaren in geslaagd om het areaal in Jumilla rond de huidige 1.000-1.200 hectare te houden en ook het aantal telers is op peil gebleven. Maar we zullen de tuinbouw in de toekomst op een andere manier moeten benaderen en er meer waarde aan moeten toekennen, willen we het aantrekkelijk houden voor de nieuwe generaties", besluit Paco.

Voor meer informatie:
Pera de Jumilla DOP
Pl. Alcoholera 3, 2.ª Planta
Jumilla (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968716267
info@peradejumilla.es
www.peradejumilla.es

Publicatiedatum: