Aart van Wijk, Zachtfruitbedrijf De Sikkert

"Mijn doel is om uiteindelijk met Kerst witte bessen aan de retail te leveren"

Tholen - "Een gevaarlijk product", zo noemt teler Aart van Wijk van zachtfruitbedrijf De Sikkert de witte bessen. "Enerzijds zien we een leuke potentie in deze bessen, anderzijds kun je er niet zomaar een pallet van neerzetten bij een klant. Staat er een paar colli teveel, dan kan de prijs ook zomaar onder de rode bessen liggen. Daarom hanteren wij het motto 'eerst vraag van de klant en dan de plant'. Ik wil er best een hectare van wegzetten als ik op voorhand maar weet dat er afzet voor is. Anders zet ik er namelijk geen struik van weg."

"Het is nog een kleine productgroep, maar we zien de vraag wel toenemen, met name vanuit het horecakanaal. De teelt van de witte bessen is vergelijkbaar met de rode bessen. We hebben tal van rassen uitgeprobeerd en hebben we een vroeg en een laat ras uit geselecteerd. Het vroege ras is vrij gevoelig, maar het late ras - dat qua plukschema gelijk loopt met de Rovada - is zowel geschikt voor de directe verkoop als de bewaring", vertelt de teler die sinds 2020 is aangesloten bij Veiling Zaltbommel.

"Uiteindelijk heb ik wel als ambitie om met de witte bessen de retail te bedienen. Zeker met Kerst heb je met Hollandse witte bessen een prachtig artikel in huis om je als supermarkt mee te onderscheiden. Ik ben benieuwd of er supermarkten hierin willen stappen, want de volumes zijn voor ons het probleem niet", besluit Aart. "Nu is het veelal doosjeswerk, maar vorige week kregen we opeens een bestelling van 300 colli voor een klant in Scandinavië. Kijk, dat zijn leuke aantallen, die de burger moed geven!"

Op zijn locatie is "De Sikkert" in elk geval op de groei voorbereid. Over drie weken wordt zijn nieuwe sorteer- en verpakkingslocatie, inclusief arbeidsmigrantencomplex opgeleverd. Het pand heeft een oppervlakte van 1.200 m2 over twee verdiepingen en krijgt een ULO-bewaring waar 150 ton rode bessen bewaard kunnen worden.

Voor meer informatie:
De Sikkert Zachtfruit
Zandstraat 119
4184 EM Opijnen
Mob: +31 (0)6 41 27 16 90
desikkert@live.nl 

Veiling Zaltbommel
Joletta Bok: +31 (0)6 10 48 61 73 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven