Erdal Dogan van FrüchteKick uit Keulen, over de start van het Franse abrikozenseizoen

"Het is heel moeilijk om grote abrikozen tegen een acceptabele prijs te krijgen"

In de schaduw van het Italiaanse en vooral Spaanse steenfruitseizoen komt nu ook de Franse steenfruitexport geleidelijk op gang. In week 24 kwamen de eerste partijen van het populaire abrikozenras Orangered op de markt. "Helaas hebben we vooral kleinere maten ter beschikking, maar de smaak van de abrikozen is in orde", vertelt Erdal Dogan, groothandelaar op de groothandelsmarkt in Keulen en directeur van het daar gevestigde bedrijf FrüchteKick. 

Ondertussen heeft de Frankrijk-specialist ook andere abrikozenrassen van zijn vaste partner JMB Fruits af kunnen nemen. Erdal: "Wij bieden onze klanten ook Lady Red en Ladycot aan, vooral het laatstgenoemde ras heeft nu al, zeer vroeg in het seizoen, een hele mooie kleur."


Franse abrikozen van het populaire ras Orangered

Hoge prijzen, lage exportvolumes
De buitengewoon goede kwaliteit van het Franse aanbod weerspiegelt zich ook in de prijs, aldus Erdal. "De Italiaanse prijzen liggen momenteel op zo'n 1,40-1,50 euro per kg: dat is soms nog niet eens de helft van de Franse Orangered-prijzen, die over het algemeen op 2,90-3,00 euro per kg liggen. Het is momenteel heel moeilijk om grote abrikozen uit Frankrijk tegen een acceptabele prijs te krijgen. Dit is echter niet alleen aan de prijs te wijten, maar ook aan de krappe aanbodsituatie in het algemeen."

Bovendien wordt het leeuwendeel van de Franse abrikozenoogst nog steeds op de Franse binnenlandse markt verkocht, vervolgt Erdal. "Slechts een klein deel wordt uiteindelijk geëxporteerd, hoofdzakelijk naar België en Groot-Brittannië, waar over het algemeen aanzienlijk meer voor de abrikozen betaald wordt. Hierdoor is de Franse abrikoos in de loop der jaren een specialiteit op de Duitse markt geworden. 


Naast Orangered van het merk JMB neemt FrüchteKick ook Franse abrikozen van de vooraanstaande leverancier Henry Lamotte af.

Franse perziken en nectarines vanaf week 26
Niettemin verwacht Erdal een gemiddeld seizoen wat volume betreft, "ongeveer net zoals in de voorgaande jaren." Hetzelfde geldt voor perziken en nectarines uit Frankrijk: "De eerste partijen werden al geëxporteerd, maar vanwege afwijkingen aan de schil en een zwakke kleur hebben we deze afgekeurd. Naar verwachting zullen we de eerste perziken en nectarines nu in week 26-27 aan kunnen bieden."

Zomerdip op komst
In het algemeen bereiden de Keulse groothandelaren zich nu op de traditionele zomerdip voor, bevestigt Erdal. "In de afgelopen weken hebben we het nog druk gehad, maar vanaf nu beginnen de mensen langzaam aan hun zomervakantie. De ervaring leert dat de vraag in de eerste helft van de vakantie nog enigszins op peil kan blijven, maar vanaf augustus wordt het dan heel rustig."

Foto's: FruechteKick GmbH 

Voor meer informatie:
Erdal Dogan
FruechteKick GmbH
Großmarkt Köln
Tel: 0049 (0) 221 93 47 88 0 (centrale)
info@fruechtekick.de  
www.fruechtekick.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven