Na vele jaren van selecteren en veredelen, uitgevoerd op het aardappelbedrijf Zamarte in Polen, is er een paars aardappelras ontstaan; de Provita. Alexandra Bech, aardappelveredelings-specialiste bij Zamarta, was aanwezig om enkele vragen over het nieuwe ras te beantwoorden.
Smaakt het aardappelras Provita anders dan de gebruikelijke en door de consument geliefde aardappelen?
Paarsvlezige aardappelen hebben een subtiele smaak van anthocyanen, die hen hun karakteristieke kleur geven. De meeste mensen zullen de smaak zeer vergelijkbaar vinden met de smaak van klassieke variƫteiten met wit of geel vruchtvlees. Smaak is een zeer subjectieve gewaarwording. Het beste is om gewoon te proberen.
Is Provita geschikt voor het maken van salades?
Provita behoort tot het culinaire type B - algemeen gebruik. Het vruchtvlees van rassen die tot dit type worden gerekend, blijft na het koken vrij dicht, maar is gemakkelijk te pletten met een vork. Type B aardappelen worden ook gebruikt in aardappelpuree.