Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
PSB Producción Vegetal stelt nieuwe rassen voor

Goede steenfruitoogst verwacht in Murcia, behalve van late abrikozen

In het Spaanse Murcia is het eerste steenfruit weer geplukt, maar pas eind april zullen er consistente volumes beschikbaar zijn. Half mei sluit Badajoz zich aan en midden juni zal het seizoen in Lleida vorm beginnen te krijgen.

"De winter is mild geweest in Murcia. Er is niet veel regen gevallen en er zijn voldoende koude-uren geweest voor de nectarines en de perziken. Daarom is de oogst eerder van start gegaan dan in de voorbije jaren", vertelt Thomas Chevailler, technisch directeur van PSB Producción Vegetal, een veredelaar van steenfruit die het fruit ook teelt en op de markt brengt.

"Terwijl er voor de vroegste abrikozenrassen voldoende koude-uren waren, is dit niet het geval voor de middellate en late rassen, waarvan de bloei zeer onregelmatig is geweest door te warme weer. Er wordt dus een goede oogst van nectarines, perziken, paraguayo's en vroege abrikozen verwacht, maar er zal waarschijnlijk minder opbrengst zijn van latere abrikozen. Die zullen ook overlappen met andere teeltgebieden", aldus Thomas Chevailler.

"Onder de steenfruitsoorten wordt abrikoos het hardst getroffen door de klimaatverandering, die zich uit in een stijging van de temperatuur in bijna alle teeltgebieden", beweert de technisch directeur van deze veredelaar. "De gemiddelde temperatuur is sneller gestegen dan voorspeld. Het is erg belangrijk om de aanplant te plannen met het veredelingsbedrijf. Daarbij moet worden rekening gehouden met de behoefte aan koude-uren van de verschillende rassen en ook met de voorspelde klimaatveranderingen", merkt Thomas op.


Sekoya, een nieuw platerinaras

Met het begin van de oogst nodigt PSB Producción Vegetal telers uit op zijn percelen in Murcia om het brede assortiment aan rassen te komen bekijken. Er zijn enkele innovaties in vroege perziken en nectarines, evenals vier nieuwe platerinarassen.

"We begonnen op donderdag 11 april met een bezoek aan een perceel met Borsalino, onze vroegste abrikozenvariëteit. Dit ras is speciaal aangepast aan de klimaatomstandigheden in Murcia", geeft Thomas aan.


Kitty, een nieuwe vroege perzik

"We ontvangen veel telefoontjes van telers die op zoek zijn naar vroege perziken met een goede smaakkwaliteit om hun seizoen op te starten. Daarom zijn we trots om Kitty te kunnen presenteren, een nieuw stevig ras met een licht zure smaak en een goede algemene kwaliteit", legt hij uit.

In het vroege gele nectarinesegment heeft PSB ook de rassen Copacabana, Caracas en Atanais, die almaar meer worden aangeplant in Murcia. Dit jaar lanceert de veredelaar de gele nectarine Nerolis, die eerder wordt geoogst dan Copacabana. "Het is een licht zure nectarine die vanaf eind april wordt geoogst. Dit is een interessante variëteit voor de telers", zegt de veredelaar.


Dooly, een nieuwe platerina

Paraguayo is qua volume het op een na belangrijkste steenfruitsoort in Murcia. PSB biedt in dit segment de reeds gevestigde rassen Zodiac, Samantha en Babylon aan en de resultaten zijn zeer positief. "Het zijn echt betrouwbare paraguayorassen. Iedereen die ze heeft geplant is er tevreden over", zegt Thomas.


Dooly, een nieuwe platerina

Platerina is het meest delicate steenfruit wat de teelt betreft. Na jaren van veredelen heeft PSB recentelijk een breed scala aan variëteiten gepatenteerd na eerder succes met Luisella, die al vijf jaar op de markt is en die vanaf midden mei kan worden geoogst.

"Nu presenteren we Sekoya, Dooly, Bachata en Tintosa. We hebben die rassen vijf jaar bestudeerd sinds de eerste aanplant, dus we kennen hun sterke en minder sterke punten", vertelt Thomas.

"We zullen onze rassen in Murcia tot de maand juni tonen aan geïnteresseerden en vervolgens gaan we door op onze percelen in Lleida en in de Franse Rhônevallei, tot september, met medium en high chilling rassen", besluit Thomas Chevailler.

Voor meer informatie:
Thomas Chevaillier
PSB Producción Vegetal
Tel: +34 620 810 125 (Spanje)
[email protected]
www.psbproduccionvegetal.com

Publicatiedatum: