Armenië: Aardappelprijzen twee keer zo hoog door overmatige export

De aardappelprijzen in Armenië zijn gestegen als gevolg van een te grote export, aldus Harutyunyan, voormalig onderminister van Landbouw van Armenië. Elk jaar laten de telers wat aardappelen achter voor het volgende voorjaar: sommige als pootaardappelen, andere voor de verkoop in het voorjaar om aan de vraag van de bevolking te voldoen. Vorig jaar werd er echter zoveel geëxporteerd dat er bijna geen aardappelen meer over waren voor het vroege voorjaar, aldus Harutyunyan.

"Het ministerie van Economie meldde een recorduitvoer van aardappelen van 35-40 ton, maar deze uitvoer had ook een neveneffect dat we nu allemaal moeten ervaren: door de afwezigheid van aardappelen zijn de prijzen ervan sterk gestegen", verklaarde Harutyunyan. Dieselbrandstof, daglonen en kunstmest zijn in prijs gestegen. Dit alles verhoogt de kosten van het werk op het veld, en dus ook de prijs van de aardappelen van dit jaar, voegde Harutyunyan eraan toe.

Volgens het Nationaal Comité voor de Statistiek is de prijs van aardappelen in mei 2022 verdubbeld ten opzichte van mei 2021 (met 101,5%).

Bron: en.potatosystem.ru


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven