Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 23

'De eerste Franse perziken en nectarines vulden het aanbod aan'

De Spaanse aanvoer van perziken en nectarines had zich duidelijk uitgebreid en was overheersend op de markt. Qua betekenis volgden Italiaanse partijen, die alles bij elkaar echter maar een kleine rol speelden. De eerste Franse partijen vulden het aanbod aan en stonden met 4 euro per kg in Hamburg qua prijs aan de top van het assortiment. Turkse importen waren volgens de BLE tot nu toe uitsluitend in Frankfurt te vinden. De vraag bleef over het algemeen achter bij het toegenomen aanbod. De prijzen lagen duidelijk hoger dan in de voorgaande jaren.



Overschotten konden niet worden vermeden. Hierdoor verlaagden de handelaren hun prijzen over de hele linie, maar dit verbeterde de afzetmogelijkheden niet altijd. Voorraden en een zeer wisselende kwaliteit die hiermee verbonden was, zorgden soms voor zeer uiteenlopende prijzen. Dit was vooral het geval bij perziken en nectarines met geel vruchtvlees. In week 24 worden de eerste Griekse leveringen verwacht.

Aardbeien
Duitse aardbeien domineerden de markt, Poolse, Nederlandse en Belgische aardbeien completeerden het assortiment met zeer kleine hoeveelheden. Na het Pinksterweekend kon een zekere verzadiging bij de klanten op sommige plaatsen niet worden ontkend, de afzetmogelijkheden bleven op sommige plaatsen achter bij de beschikbaarheid.

Appelen
Het Europese aanbod nam af: vooral Duitse Elstar en Jonagored verloren aan relevantie, maar ook het belang van Italiaanse Braeburn en Pink Lady evenals Franse Jazz appelen beperkte zich. De vraag naar appelen van de oude oogst was niet bijzonder goed. Het aanbod aan appelen van de nieuwe oogst was duidelijk gegroeid.

Peren
Het aanbod was enigszins beperkt. Zuid-Afrikaanse importen zetten de toon, waarbij voornamelijk Packham's Triumph, Abate Fetel en Forelle ter beschikking stonden. Flamingo was uit de handel verdwenen. Uit Chili stamden hoofdzakelijk Abate Fetel en Forelle, rode Williams Christ-peren speelden slechts een kleine rol.

Druiven
Italiaans partijen domineerden inmiddels duidelijk de markt: het aanbod aan Black Magic en Victoria was duidelijk toegenomen. Dit had directe gevolgen voor de prijzen, die over de hele linie daalden. Doordat het Europese aanbod steeds groter wordt is de vraag naar druiven van overzee merkbaar gedaald.

Abrikozen
Spaanse leveringen domineerden de markt, gevolgd door Italiaanse en Franse partijen in vrijwel gelijke aantallen. Daarnaast waren er uitsluitend in München Turkse importen beschikbaar. Daar doken ook de eerste Griekse Lillycot abrikozen op. In Frankfurt waren de eerste Duitse abrikozen verkrijgbaar: daarvoor moesten de klanten 24 euro per krat van 5 kg betalen.

Kersen
Het assortiment breidde zich sterk uit, want de aanvoer uit zowel Spanje als Griekenland, Turkije, Duitsland en Italië nam flink toe. Vrij dure Franse kersen completeerden het aanbod in kleine hoeveelheden. De vraag bleef over het algemeen achter bij de toename van het aanbod.

Citroenen
De Spaanse aanvoer was weliswaar iets afgenomen, maar domineerde nog steeds het aanbod. Zuid-Afrikaanse en Argentijnse Eureka citroenen lieten niets te wensen over wat betreft kwaliteit en wonnen steeds meer marktaandelen.

Bananen
Over het algemeen was de vraag voldoende afgestemd op de afzetmogelijkheden. Aan de vraag kon meestal zonder problemen worden voldaan. Desondanks veranderden de prijzen op sommige plaatsen, al waren het zeer beperkte prijswijzigingen.

Bloemkool
Duitse bloemkolen domineerden de markt en op sommige plaatsen vormde het Duitse aanbod haast een monopolie. Belgische en Nederlandse bloemkolen hadden hooguit een aanvullend karakter. De vraag was niet bijzonder goot en kon zonder problemen gedekt worden.

Sla
Kropsla stamde bijna net zo vaak uit Duitsland als uit België. IJsbergsla stamde overwegend uit Duitsland en verder uit Nederland. Bij de bonte sla bestond het aanbod voornamelijk uit Duitse partijen. Alles bij elkaar was de handel zeer rustig.

Komkommers
Duitse komkommers domineerden de markt. Nederlandse en Belgische leveringen completeerden het aanbod. De kwaliteit kon over het algemeen overtuigen. Desondanks vertoonden de prijzen grotendeels een neerwaartse tendens. Dit kwam door een te geringe aandacht vanuit de klant, een te groot aanbod en promoties in de retail.

Tomaten
Trostomaten waren overheersend en kwamen hoofdzakelijk uit Nederland en België. Ook bij de ronde tomaten en de cherrytomaten gaven deze landen de toon aan. Leveringen uit Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk en Polen hadden hooguit een aanvullend karakter.

Paprika's
Net als voorheen domineerden de Nederlandse partijen. Turkije leverde enkel groene en rode paprika's. Belgische partijen vulden het aanbod aan, Duitse en Spaanse partijen completeerden het aanbod met zeer kleine hoeveelheden. De afzet verliep over het algemeen rustig.

Asperges
Duitse asperges hadden duidelijk de overhand. Bij de witte asperges waren er daarnaast importen uit Polen op de markt, en bij de paarse asperges ook Griekse leveringen. Bij groene asperges completeerden Italiaanse, Hongaarse en Poolse asperges het assortiment. De prijzen gingen vaak omhoog.

Bron: BLE

Publicatiedatum: