"Import van appelen zal verschuiven vanwege lager aantal zendingen naar Rusland"

De mondiale appeloogst zal in 2021-2022 naar verwachting met 1 mln ton groeien tot 81,6 mln ton, nu de opbrengsten in China toenemen en een aantal EU-lidstaten herstelt van de weerschade van vorig jaar. De import zal waarschijnlijk verschuiven onder invloed van het lagere aantal zendingen naar Rusland.

De Chinese appeloogst zal met bijna 1 mln ton groeien naar 45 mln ton dankzij het feit dat jonge boomgaarden productief worden, hoewel een aantal ongunstige weersomstandigheden de hoeveelheden premium fruit zullen reduceren. Het areaal blijft nagenoeg onveranderd. Sommige telers gebruiken hun grond echter om over te stappen op de teelt van meer lucratieve fruitsoorten, zoals kersen. Ondanks de hogere beschikbaarheid van fruit van lage kwaliteit zal de export naar verwachting met 72.000 ton dalen tot 1 mln ton omdat Covid-gerelateerde verstoringen de export naar een aantal belangrijke markten in Zuidoost-Azië belemmeren, zoals naar Myanmar, de Filipijnen en Thailand. Vanwege de aanhoudende zendingen vanuit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zal de import onveranderd blijven op 65.000 ton. 

De oogst in de EU wordt op ongeveer 11,9 mln ton geraamd, waarbij de verliezen die nachtvorst in Italië en Frankrijk veroorzaakte, worden gecompenseerd door grotere oogsten in Polen, Spanje en Hongarije. De export zal nagenoeg onveranderd op 1 mln ton blijven, de import zal echter toenemen tot 335.000 ton vanwege een grotere aanvoer uit Chili. 

In de VS zal de oogst waarschijnlijk met 170.000 ton dalen tot 4,3 mln ton. Dit is het laagste niveau sinds 2012-2013. De daling is het gevolg van de hoge temperaturen die schade aanrichtten aan de oogst in de staat Washington en van vorstschade aan de oogst in Michigan. De Agricultural Statistics Service (NASS) van de USDA stelde in het in mei 2022 verschenen Non Citrus Fruits and Nuts Summary-rapport de raming voor de oogst naar beneden bij. De lagere beschikbaarheid zal de export onder druk zetten, die met 63.000 ton naar 715.000 ton zal dalen. Dit is het laagste niveau sinds 2007-2008. De groei op topmarkten, zoals Mexico, Canada en Taiwan, worden tenietgedaan door krimp op andere markten in Azië, waaronder India. De import zal naar verwachting met 11.000 ton toenemen tot 120.000 ton onder invloed van het hogere aantal zendingen van alle grote leveranciers. 

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: apps.fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven