Kiwi's zijn rijk aan ascorbinezuur (AsA; vitamine C; Vc) en zijn zeer populair bij de consument. Interessant is dat het AsA-gehalte van verschillende kiwirassen tot 300-400 varieert. De moleculaire regulatiemechanismen van de AsA-synthese in kiwi's zijn echter nog steeds niet helemaal duidelijk.
Onder leiding van Prof. Zhong Caihong en Associate Prof. LI Dawei, voerde LIU Xiaoying, een doctoraatstudent aan de Wuhan Botanical Garden van de Chinese Academy of Sciences, eerst systematische metingen uit van het AsA-gehalte in 48 kiwirassen en ontdekte dat de verschillen in AsA tussen de kiwirassen voornamelijk te wijten waren aan de mate van AsA-accumulatie aan het begin van de vruchtontwikkeling.
Bovendien werden RNA-Seq analyse, transiƫnte transformatie, transgenese en gen editing uitgevoerd op kiwi's met een hoog AsA-gehalte (zes tot tien maal dat van commerciƫle kiwi's) om AceGGP3 te ontdekken, een sleutelgen voor de AsA-synthese in Actinidia eriantha (A. eriantha).