Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Egyptische druiven zijn wereldwijd een gouden merk geworden, maar beschikbaarheid zal dalen"

Het Egyptische druivenseizoen is begonnen en telers in het land doen hun best om na een aantal moeilijke jaren toch positief te blijven. De operationele kosten zijn flink gestegen, terwijl de druivenprijzen al jaren hetzelfde zijn. Nu veel telers de druiventeelt de rug toe keren, zal de beschikbaarheid in de toekomst afnemen met als resultaat dat de prijzen van Egyptische druiven omhoog gaan. 

Islam Ghoneim, CEO van het Egyptische druivenexportbedrijf Cairo Green, vertelt dat Egyptische druiven het afgelopen decennium aan populariteit hebben gewonnen. "Ik kan zonder enige twijfel zeggen dat Egyptische druiven wereldwijd een gouden merk zijn geworden, hetgeen mede te danken is aan het afzetvenster, de kwaliteitsverbetering en ervaring die telers de voorbije jaren hebben opgedaan. Daarnaast is de Egyptische overheid erin geslaagd om soliede regelgevings- en monitoringssystemen te implementeren, waardoor telers en exporteurs de garantie hebben dat zij voldoen aan de standaarden en veiligheidseisen van de EU."

De laatste jaren waren echter zwaar voor Egyptische druiventelers. Volgens Ghoneim beleefden telers zo'n moeilijke tijd dat sommigen geen andere uitweg zagen dan te stoppen met de teelt van druiven als hoofdproduct. "Als Egyptische druiventeler en -exporteur maak ik mij ernstig zorgen over de veranderingen die de seizoenen vanaf 2023 zullen brengen. Talloze druiventelers zijn al gestopt en velen overwegen dit te doen vanwege de torenhoge operationele kosten en krappere winstmarges. De economische situatie verslechterde steeds verder en in 2020 kwam daar de Covid-19-pandemie ook nog eens bovenop."

"In 2021 kampten we met de verstoring van toeleveringsketens en logistieke problemen als gevolg van de pandemie en nu worden we geraakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Kijkend naar de toekomst verwacht ik dat de wereld in 2022 afstevent op een economische recessie. Ondanks alle bovengenoemde factoren worden druiven nog vrijwel voor dezelfde prijzen geëxporteerd dan zo'n tien jaar geleden, en worden Egyptische telers niet  gecompenseerd."

Nu steeds meer Egyptische druiventelers ofwel stoppen met de teelt dan wel nieuwe markten in Europa zoeken, zal de beschikbaarheid van druiven verder afnemen en zullen de prijzen omhoog gaan. Ghoneim legt uit: "Uiteindelijk zal alles in het voordeel van Egyptische telers veranderen. Naar verwachting zal er de komende jaren een einde komen aan de oneerlijke prijzen, omdat meer exporteurs zich terugtrekken van de Europese markt en zich richten op de export naar andere werelddelen. Zij lijden onder de oneerlijke prijzen in de EU en hierdoor zal de aanvoer naar deze markt afnemen. Importeurs hebben op hun beurt geen andere keuze dan open te staan voor eerlijke handel en de prijzen te compenseren. Dit zal de Europese consument echter wel in de portemonnee gaan merken."

“Ikzelf en tientallen andere telers roepen Europese retailers op om direct zaken te doen met 'echte' telers en tussenhandelaren zoveel mogelijk te omzeilen om zo een stabiele zakelijke relatie op te bouwen die voor beide partijen gunstig en fair is," zegt Ghoneim tot slot.

Voor meer informatie: 
Islam Ghoneim
Cairo Green
+2012222339395
Info@cairogreenfarms.com 
www.cairogreenfarms.com 

Publicatiedatum: