Watervoetafdruk Spaanse grapefruit -37% in afgelopen 30 jaar

Spaanse grapefruit is erin geslaagd om zijn watervoetafdruk te verminderen tot 203 m³ per ton. Daarmee wordt grapefruit de fruitsoort met de laagste watervoetafdruk in Spanje, zo blijkt uit het rapport Watervoetafdruk van Grapefruit in Spanje, dat het resultaat is van een studie uitgevoerd door de Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo).

"De teelt van grapefruit is een voorbeeld in het optimaal beheer van water als gevolg van de vooruitgang in irrigatie en bemesting. De telers zijn er de afgelopen 30 jaar in geslaagd een grotere oogst per gebruikte hoeveelheid water te bekomen."

"De berekening van de watervoetafdruk maakt deel uit van Ailimpo's duurzaamheidsbeleid dat tot doel heeft om aan te sluiten bij de punten 6 en 12 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, die verwijzen naar het garanderen van de beschikbaarheid van schoon water, het duurzaam beheer van water en verantwoorde consumptie- en teeltpatronen."

Dit innovatieve werk van de interprofessionele organisatie heeft de methodiek van het Water Footprint Network (WFN) gevolgd en biedt informatie over de watervoetafdruk van de grapefruitteelt per Spaanse provincie. Bovendien werden gegevens vergeleken om de evolutie in de afgelopen 30 jaar weer te geven en de voetafdruk van grapefruit te vergelijken met ander fruit.

Het rapport legt de watervoetafdruk van in Spanje geteelde grapefruit vast op ongeveer 203 m³ per ton, waarbij de blauwe watervoetafdruk 79 m³ per ton bedraagt, de groene 54 m³ per ton en de grijze 70 m³ per ton.

Ondanks de positieve gegevens in het rapport blijven Spaanse grapefruittelers werken aan het verder verkleinen van hun watervoetafdruk, door meer te investeren in precisieteelt om de productiviteit te maximaliseren en het watergebruik te minimaliseren. Daarbij wordt ingezet op technieken zoals het monitoren van water in de bodem, het plaatsen van een plastic afdeklaag in de bomenrijen, het afdekken van irrigatievijvers of het verminderen van het gebruik van grondstoffen.

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal, 3
30001 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968 216 619
www.ailimpo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven