Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andreas Kreuzwieser van Meleco over de verkoop van bio-appelen in Oostenrijk

"Tijdens de langdurige bewaring wordt het kaf van het koren gescheiden"

De verkoop van Oostenrijks hardfruit bevindt zich momenteel middenin de tweede helft van het seizoen. "Onze huidige voorraad bedraagt momenteel nog zo'n 20% van wat we hadden. Vooral Topaz is momenteel zeer populair voor de export, aangezien de Duitse voorraden nu langzaam opraken. Daarom gaan we nu succesvol met een belangrijk deel van het seizoen van start", zegt Andreas Kreuzwieser, directeur van Meleco uit Pasching. Het bedrijf heeft meerdere vestigingen en houdt zich bezig met de teelt en distributie van biologisch fruit uit Oostenrijkse teelt. 

Dankzij moderne technieken zoals langdurige bewaring en de beproefde waterdompelmethode (FreshPlaza.de deed verslag) kunnen de gangbare rassen inmiddels twaalf maanden per jaar geleverd worden. Ook de marktomstandigheden zijn dit jaar volgens Andreas tot nu toe zeer goed geweest. "Bij Topaz hebben we de prijzen iets verhoogd, zodat er sprake is van een gematigde plus. Bij Gala ontwikkelen de afzet en de prijsvorming zich iets gelijkmatiger. Dit ras werd tot nu toe alleen op de binnenlandse markt verhandeld en we konden het solide prijsniveau waarmee we van start zijn gegaan min of meer vasthouden. Alles bij elkaar zou ik het daarom een goed seizoen willen noemen", aldus Andreas. 


Andreas Kreuzwieser verkoopt uitsluitend Oostenrijks biologisch hardfruit / Foto: Meleco

Het assortiment wordt gecompleteerd door Braeburn, Arlet, Jonagored en Crimson Crisp, waarbij alleen de verkoop van Jonagored inmiddels is afgesloten. Andreas: "De Crimson Crisp wordt sinds een jaar of twee, drie uit Oostenrijkse biologische teelt aangeboden en is qua houdbaarheid onovertroffen. Het aandeel consumeerbare handappelen ligt na negen maanden bewaring op circa 95 procent, wat dus betekent dat slechts vijf procent na de langdurige bewaring niet meer verkoopbaar is. In jaren waarin de industrieappelen niet kostendekkend verkocht kunnen worden is dat een beslissend pluspunt. Crimson wordt vroeg geplukt voor Meleco. "Wij delen de mening niet dat de appel zonder problemen lang aan de boom kan blijven hangen." 

Oogstmanagement en bewaarbaarheid
De bewaarbaarheid van een appelras is enorm belangrijk voor de Oostenrijkse bio-deskundigen. "We bereiden ons momenteel voor op een zeer grote Oostenrijkse bio-oogst. Doorslaggevend is echter hoe de kwaliteit zich nadien ontwikkelt, want tijdens de langdurige bewaring wordt het kaf van het koren gescheiden. Tot mei zijn er doorgaans voldoende appelen beschikbaar, de vraag is of er dan in de laatste fase van het seizoen, in juni/juli, nog voldoende aanbod van goede kwaliteit zal zijn." In de biologische sector is er geen sprake van aanzienlijke voorraden die voldoende zijn tot aan het volgende seizoen, een niet te onderschatten verschil met de conventionele appelteelt. "Ieder jaar is anders, en dat is ook goed zo."

In grote delen van Oostenrijk kwam het in de afgelopen weken tot temperaturen van maximaal 25-30 graden Celsius. De bloesem heeft zich desondanks grotendeels goed ontwikkeld. "Als het in de herfst aan het begin van de nieuwe oogst nog steeds erg warm is, zou het lastig kunnen worden. Het oogstmanagement en de efficiëntie bij het transport en de overname zijn uiteindelijk doorslaggevend. Dat wil zeggen dat de appelen precies op het optimale moment geoogst en snel gekoeld moeten worden. In hoeverre de oorlog in Oekraïne gevolgen heeft wat betreft een tekort aan oogstpersoneel, blijft afwachten. Maar voorlopig zien we geen catastrofe onze kant op komen."

Rechts: appelen in bewaring in het magazijn van Meleco

Stroomkosten zijn te overzien
Ook de kostenstijgingen bij de teelt moeten volgens Andreas gedifferentieerd worden bekeken. "Ook al hebben we zonder twijfel met kostenstijgingen te maken, het is belangrijk om naar vraag en aanbod te kijken, want de beslissende factor is of je de appelen op tijd kwijtraakt. Wat de langdurige bewaring betreft zie ik geen overweldigende extra kosten op ons afkomen. De stroom wordt weliswaar duurder, maar circa 60 procent van de stroom wordt in de eerste drie maanden na de opslag verbruikt. Een lage temperatuur behouden is minder energie-intensief dan het koelen van vers geplukte appelen. Ik ga er dan ook vanuit dat de extra kosten bij de langdurige bewaring te overzien zullen zijn. Natuurlijk moeten we wel alle kosten in de gaten houden. Maar het heeft ook weinig zin om ons druk te maken over dingen waar we geen invloed op hebben." 

Voor meer informatie:
Andreas Kreuzwieser 
Meleco GmbH
Johann Lehner Straße 5
AT-4061 Pasching, Oostenrijk
Tel: +43 (0) 664 2305 263
a.kreuzwieser@meleco.at 
www.meleco.at  

Publicatiedatum: