Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
César Claramonte, Clasol (Spanje):

"De beginprijzen voor het steenfruit liggen hoog"

Door nachtvorst en hagelbuien in het voorjaar wordt er in het Spaanse Murcia momenteel minder steenfruit geoogst dan aanvankelijk verwacht. Vooral van abrikozen zijn er minder hoeveelheden beschikbaar.

"De vraag is goed wegens het zomerse weer in heel Europa, maar nu ook weer niet zo goed als op het eerste zicht lijkt. Er is immers heel wat minder fruit dan vorig jaar bij de start van het seizoen. Maar elke dag vertrekken er mooie volumes uit ons pakstation", zegt César Claramonte, zaakvoerder van Clasol. "De beginprijzen liggen hoog en reguleren ook de markt. Het mooie is dat er niet echt meer vraag is dan we kunnen leveren", voegt hij eraan toe. "We voeren wekelijks grote hoeveelheden uit naar Zweden."

Gelukkig voor dit Valenciaanse bedrijf, dat over eigen teelt beschikt en een pakstation heeft in Murcia, heeft de vorst de gewassen nauwelijks beschadigd dankzij het gebruik van anti-vorstwindmachines en paraffine. "De perzik- en nectarineoogst is vergelijkbaar met die van vorig jaar. We zullen zelfs iets meer hebben. Maar we zien wel wat hagelschade bij de abrikozen. Toch hebben we over het algemeen genoeg product beschikbaar. Steenfruit wordt steeds meer geconsumeerd in Europa. Later in het seizoen verwachten we dan ook dat de volumes schaarser zullen worden", legt César Claramonte uit.

Na de oogst in Murcia stapt Clasol over naar de teelt in de provincie Lleida. Daar heeft het contracten afgesloten met twee grote telers. De algemene teneur is dat de verkoopprijzen gedurende het hele seizoen hoog zullen blijven, gezien de daling van de volumes in Catalonië en Aragón, maar de manager van Clasol is daar niet zo zeker van.

"Vorig jaar hadden alle landen in het Middellandse Zeegebied problemen, maar dit jaar is het vooral Spanje dat geleden heeft onder vorst en hagel. Frankrijk en Italië hebben nauwelijks schade en in Griekenland is er zelfs een volledige oogst. De Griekse teelt wordt overigens steeds concurrerender, gezien de professionaliseringsslag met een voortdurende verbetering van de kwaliteit en voedselveiligheid."

"We zullen zien in hoeverre het gebrek aan volumes uit Spanje vanaf juni merkbaar is in de prijzen op Europees niveau", zegt César Claramonte, die er ook wijst dat de aanvoer van zomerfruit dit jaar over het algemeen schaars is. "Er zijn minder meloenen en watermeloenen als gevolg van de reductie van het areaal en een slechte bloei in Almería door de regen. Vanaf eind juni zou daar wel verbetering in moeten komen."

De core business van dit bedrijf is echter citrus. Het mandarijnenseizoen loopt momenteel op zijn einde, terwijl sinaasappelen tot augustus beschikbaar zijn. "De afzet van Nadorcott mandarijnen is niet slecht in deze laatste rechte lijn van het seizoen. De prijzen zijn acceptabel en dat geldt ook voor Orri mandarijnen. Van sinaasappelen daarentegen is er meer aanbod dan vraag en de prijzen zijn naar beneden getuimeld."

Voor meer informatie:
César Claramonte
Clasol
Tel.: +34 634137441
cesar@clasol.com
clasol.com 

Publicatiedatum: