Kersenoogst in Spaanse provincie Jaén blijft gespaard van slecht weer

De eerste ramingen van de kersenoogst in de belangrijkste Spaanse teeltregio's wijzen op significante verliezen dit seizoen. Hoofdschuldige is een instabiele lente, die voor historische cijfers zorgt in zowel de statistieken van het Spaanse Meteorologisch Agentschap als de uitbetaaloverzichten van verzekeraar Agroseguro. Maar niet alle gebieden hebben de afgelopen maanden even hard geleden onder de ongunstige weersomstandigheden. Het aanbod van bepaalde kleinere teeltgebieden, dat in veel gevallen vooral lokaal op de markt wordt gebracht, zal dit jaar een grotere rol op zich kunnen nemen.

"In Sierra Mágina hebben we geen problemen gehad met de vruchtzetting en heeft het koude weer ook geen schade aan de oogst veroorzaakt", vertelt Juan Fernández van San Marcos, een telersvereniging uit de gemeente Torres in de provincie Jaén. "Het seizoen is al begonnen, zij het met zeer beperkte volumes, maar medio deze week gaan we met grotere hoeveelheden van start. In totaal verwachten we tussen de 500.000 en 600.000 kilo kersen te oogsten."

Jaén is na Granada de tweede grootste kersenprovincie in Andalusië. De teelt vindt plaats op de hellingen van de uitlopers van de Sierra Mágina, een gebied dat tot Natuurpark is uitgeroepen en door de EU is aangeduid als Speciale Beschermingszone. "Dit bevoorrechte natuurlijke gebied beperkt anderzijds ook de mogelijkheid om nieuwe hectares aan de kersenteelt toe te voegen rond Torres", zegt Juan Fernández.

"We zetten onze kersen uitsluitend op de nationale markt af, waar we samenwerken met groothandels in verschillende provincies, waaronder Granada, Málaga en Valencia. Ook verkopen we het fruit aan supermarkten, fruitboeren en rechtstreeks aan de consument in de coöperatie zelf en via onze website cerezasdetorres.com."

"Dit jaar merken we al een grote belangstelling naar onze kersen", besluit Juan.

Voor meer informatie:
Cooperativa Hortofrutícola San Marcos
23540 Torres (Jaén) - Spanje
Tel: +34 953 36 31 55
horsanmarcos@cerezas.e.telefonica.net
cerezasdetorres.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven